Alkmaar · 27 juni 2024

Celstraf voor veroorzaker dodelijk ongeval Vondelstraat Alkmaar

Man (33) veroordeeld tot jaar gevangenisstraf voor winkeldiefstal met geweld in Heiloo

De rechtbank Noord-Holland heeft een 26-jarige automobilist veroordeeld tot 3 jaar celstraf, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Alkmaar in januari 2022. Ook mag hij 3 jaar geen auto besturen. Bij het ongeluk kwamen 2 personen om het leven. 

120 waar 50 was toegestaan

Op 26 januari 2022 heeft de verdachte op de Vondelstraat in Alkmaar een verkeersongeval veroorzaakt. De verdachte botste met hoge snelheid op een auto met 2 inzittenden die uit de Arcadialaan kwam. Eén seconde voor het ongeval reed de verdachte 120 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer per uur de maximumsnelheid op de Vondelstraat was. Op het moment van de botsing reed hij 89 kilometer per uur, omdat hij op het allerlaatste moment hard remde. Als gevolg van het ongeval overleed een slachtoffer dezelfde dag aan haar verwondingen. Het andere slachtoffer is een dag later overleden. De verdachte had ongeveer anderhalf keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken.

Oordeel van de rechtbank

De verdachte heeft de maximumsnelheid zeer fors overschreden terwijl hij gedronken had. Vanaf het verkeersplein Kooimeer heeft hij vanuit stilstand in enkele seconden de snelheid tot 120 kilometer per uur verhoogd, terwijl het zicht beperkt was omdat het donker was en omdat er bomen langs de kant van de weg stonden. De verdachte kende de verkeerssituatie ter plaatse en is bewust onder invloed van alcohol in de auto gestapt. Hij heeft daardoor de ernstigste mate van schuld aan het ongeval, namelijk roekeloosheid.

De onomkeerbare gevolgen van het ongeval hebben velen, in het bijzonder de nabestaanden, ernstig geschokt. Door zijn roekeloze rijgedrag heeft de verdachte niet alleen onaanvaardbare risico’s voor zichzelf genomen maar ook de verkeersveiligheid van zijn medeweggebruikers ernstig in gevaar gebracht, met fatale gevolgen. Het leed en het gemis voor de nabestaanden zijn enorm. Dit blijkt ook uit de slachtofferverklaringen die op zitting zijn voorgedragen.

De rechtbank is ervan bewust dat voor de nabestaanden van beide slachtoffers geen straf in verhouding staat tot de gevolgen van het ongeval en het veroorzaakte leed. Een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een lange ontzegging van de rijbevoegdheid is naar het oordeel van de rechtbank op zijn plaats. Gezien de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, het feit dat het relatief lang duurde voordat de zaak op zitting kwam en zijn proceshouding, wordt de gevangenisstraf van 3 jaar voor de helft voorwaardelijk opgelegd, met 2 jaar proeftijd. Als bijkomende straf mag hij 3 jaar niet rijden, met aftrek van de tijd waarin hij zijn rijbewijs al had ingeleverd. 

error: Content is protected !!