Code geel: Donderdag winterse buien met kans op gladheid

Komende nacht kunnen sneeuwbuien voor een tijdelijke witte wereld zorgen, meldt Weeronline. Het KNMI heeft code geel afgegeven.

‘De sneeuw valt bij een temperatuur iets boven het vriespunt en is kletsnat. Daarmee kan het tijdelijk wel glad worden, maar de sneeuw is te nat voor winterpret’ aldus Matthijs van der Linden, meteoroloog bij Weeronline.

Het KNMI heeft voor onze regio voor donderdag tussen 00:00 en 10:00 uur code geel afgegeven: ‘Er komt plaatselijke gladheid voor door hagel- en sneeuwbuien of door bevriezing van natte weggedeelten’.

Van der Linden: ‘Aan het eind van de nacht en tijdens de donderdagochtendspits kunnen vooral bruggen lokaal glad zijn door bevriezing. In de nacht naar vrijdag is opnieuw kans op lokale gladheid door bevriezing of een sneeuwbui, maar in het weekend neemt de gladheidskans sterk af.

Winterse buien die vanavond en komende nacht over het land trekken kunnen voor sneeuw zorgen. Vooral in de nacht, wanneer de temperatuur dicht bij het vriespunt ligt, kan het landinwaarts een beetje wit en glad worden. Met een westen- tot noordwestenwind wil het niet op grote schaal vriezen en de sneeuw is dan ook kletsnat. Ook als er op een enkele plek 1 of 2 centimeter valt is de sneeuw te nat om een sneeuwpop van te rollen. Dat zou wel de eerste keer van het jaar zijn dat het echt wit wordt.’