Donderdag 13 april is er weer een Dag & Dauw

De Beurs van Berlage is bij velen een bekend gebouw, gelegen aan het Damrak vlak naast de al even beroemde bijenkorf.

Het gebouw geldt als een voorbeeld van de moderne architectuur in Amsterdam, een totaal kunstwerk, waarin de traditie over boord gezet werd en moderne materialen en technieken geïntroduceerd werden. Het is een wonder dat het gebouw, zoals het eruit ziet, gekomen is. Het was het derde beursgebouw op deze plek en werd pas na vele strubbelingen volgens het herziende ontwerp van Berlage uitgevoerd. De waardering voor het uiteindelijke gebouw, waarin architectuur, beeldende kunst en poëzie gebundeld werden, liep dan ook zeer uitéén. Het werd genoemd ‘een lodderogige megalosaurus vol luie vadsigheid’, vanwege het massieve blok dat het was. Een ander noemde het juist ‘rustiek van bouw, nobel van massa, statig van lijn en kalm van groepering’. In 1957 werd er aan de Gemeenteraad nog voorgesteld het gebouw te slopen!

Inmiddels heeft het gebouw haar plek in de Nederlandse en ook internationale architectuurgeschiedenis gewonnen. De lezing zal ingaan op de geschiedenis, uiterlijk en decoratie van dit wonderlijke gebouw.

Dag en Dauw is van 10.00 tot 11.30, € 4,50 bij online ticketverkoop http://bit.ly/3FQq5wc of € 5,- bij reservering via reserveren@artiance.nl