Druppelbril vergroot vrijheid en zelfstandigheid van ouderen

Druppelbril vergroot vrijheid en zelfstandigheid van ouderen

ALKMAAR – Ziekenhuis, thuiszorg en apothekers zetten in op zelfredzaamheid van inwoners en adviseren patiënten oogdruppelbril.

Om de thuiszorg in de regio Noord-Holland te ontlasten, hebben de polikliniek oogheelkunde van de Noordwest Ziekenhuisgroep, de zorgorganisaties Omring en Evean, en de regionale apothekerscoöperaties APCON en CAWF afgesproken staarpatiënten te stimuleren de druppelbril te gebruiken. “Met de oogdruppelbril kan een groep cliënten die voorheen afhankelijk was van zorg, zelfstandig de ogen druppelen.”

Passende zorg

“Deze samenwerking is een mooie stap in het leveren van passende zorg in onze regio”, zegt poliklinisch apotheker Judith Vetten van het NWZ. “Veel mensen hebben moeite met het druppelen van de ogen. Wij adviseren cliënten daarom om al vóór de staaroperatie te oefenen met het druppelen.” Voor ondersteuning wordt niet meer verwezen naar de thuiszorg, maar naar de apotheek. “We wijzen cliënten erop dat ze zelf ondersteuning moeten regelen, bijvoorbeeld in de vorm van een druppelbril. De apotheek kan hen hierbij voorzien van persoonlijk advies.” In samenspraak met de apotheek hebben de oogartsen het soort druppels aangepast naar een verpakking die compatibel is met de druppelbril zonder in te leveren in kwaliteit van de druppels.

Eenvoudig hulpmiddel

Judith Vetten is samen met beleidsfunctionarissen Carlijn van Rossum van zorgorganisatie Omring en Anita Koerts van zorgorganisatie Evean, een van de initiatiefnemers van de afspraken die tussen het ziekenhuis, de thuiszorg en de openbare apothekers zijn gemaakt. “De druppelbril is een eenvoudig hulpmiddel met in elk brilglas drie gaatjes waarin verschillende flesjes met oogdruppels kunnen worden geklikt”, vertelt Carlijn van Rossum. “Met behulp van de oogdruppelbril kan men de druppels zelf veilig toedienen, wat de thuiszorg ontlast en cliënten meer vrijheid en zelfstandigheid geeft.” Niet alleen de thuiszorg is enthousiast over de bril, maar ook de ouderen zelf. “We horen van cliënten dat ze de bril een uitkomst vinden en blij zijn dat ze niet op een zorgprofessional hoeven te wachten.”

Capaciteit vrijspelen

De aanleiding voor NWZ, Omring, Evean, APCON en CAWF om het druppelproject te starten was de hoge druk op de thuiszorg in de regio. “Cliënten moeten na een staaroperatie wekenlang druppelen, waarbij zorgprofessionals cliënten die dat zelf niet kunnen, vier keer per dag bezoeken”, aldus Anita Koerts. In andere regio’s past de thuiszorg al het beleid toe dat cliënten eerst de druppelbril proberen of mantelzorg vragen voordat een verzorgende komt helpen. “De thuiszorgcapaciteit die we daarmee vrijspelen, kunnen we inzetten bij andere cliënten. Natuurlijk blijft professionele hulp beschikbaar voor wie dat echt nodig heeft. Maar wie het zelf kan, helpt daarmee niet alleen zichzelf, maar ook anderen.”

Zelfredzaamheid bevorderen

De apothekers spelen een belangrijke rol in het ‘druppelproject’. Zij verstrekken namelijk de oogdruppels aan de cliënten en geven op maat advies voor een goed gebruik. “Op deze manier bevorderen we de zelfredzaamheid van de patiënt en ontlasten we de thuiszorg. Ik vind het waardevol om daar een bijdrage aan te kunnen leveren”, verduidelijkt Sebastiaan Wegman, apotheker bij ACN-apotheken. “Deze mooie service laat zien dat het apotheekteam veel op het gebied van passende zorg in samenwerking met andere zorgverleners kan betekenen.”

Unieke samenwerking

De introductie van de druppelbril in de regio Noord-Holland Noord is het resultaat van goede ketenzorg. NWZ, thuiszorg en de openbare apothekers hebben de handen ineengeslagen. “Deze unieke samenwerking is een mooi voorbeeld van passende zorg, oftewel de juiste zorg op de juiste plek”, benadrukken Judith, Carlijn, Anita en Sebastiaan. “Als regio staan we voor de uitdaging om de zorg toegankelijk te houden. En daar hebben zorgprofessionals en inwoners zelf invloed op.”
De samenwerking blijft niet beperkt tot de initiatiefnemers. Via het Kennisplatform Medicatieveiligheid Noord-Holland Noord dat in de regio actief is, wordt ook aansluiting gezocht met klinieken, huisartsen en andere thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen.

Archief

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook
X (Twitter)
Instagram
error: Content is protected !!