Eerste editie groen festival UPfest in Alkmaar zeer geslaagd

Het UPfest festival in De Grote Kerk bood deze zondag voor jong en oud leuke duurzame en interessante activiteiten en er was een biologische markt met verschillende producten. UPfest liet zien hoe je invloed kan hebben op de groenere wereld van morgen.

Zo leidde Bastiaan de Leeuw een brainstorm van burgemeesters. Naast een burgemeester uit 1573, Floris van Teylingen, een burgemeester uit het jaar 2100, de Kinderburgemeester en de Klimaatburgemeester was Nicole Mulder als eerste (loco)Burgemeester aanwezig. Zij heeft onder andere duurzaamheid in haar portefeuille als wethouder voor GroenLinks.

Het publiek werd betrokken bij vragen over Eten, Wonen en Energie en de burgemeesters gaven desgevraagd hun visie. Zo vond de burgemeester uit het verleden dat we vooral minder energie nodig hebben als we ons beter kleden, niet zo vaak kleding wassen en minder douchen. De klimaatburgemeester was goed op dreef en wees op het groenste straatje van Alkmaar, de Sint Jacobstraat, vergroend door de buurtbewoners zelf. Ideeën genoeg over gezamenlijke moestuinen, daktuinen en meer.

Nicole Mulder was blij dat er zoveel initiatieven van Alkmaarders zelf zijn en vindt dat de gemeente ook een faciliterende rol heeft richting inwoners en bedrijven die goeie duurzame plannen ontwikkelen.

Zij vertelde (‘ik ben een halfjaar bezig, sta op de schouders van mijn voorganger’), dat de gemeente de ijsbaan van het gas af heeft gekregen en dat er een energie-opwekkende geluidshinder werende wal is aangelegd. Van Europa krijgt de gemeente subsidie om de energietransitie in de historische binnenstad aan te pakken. Zo wordt er gekeken naar speciale dakpannen voor monumentale panden die vanwege het aangezicht geen zonnepanelen kunnen hebben. Meestal gaat het om kleine stapjes waaraan iedereen kan meedoen vanuit zijn eigen rol.

Bastiaan de Leeuw eindigde de brainstorm met een aansporing aan iedereen: ‘Zet ‘m op!’

Daarna werd er nog wat nagepraat.

Al met al was het een zeer geslaagd eerste UPfest festival, zeker voor herhaling vatbaar!