Expositie GLAS in kunstuitleen Alkmaar

Materiaalkennis, vakmanschap, licht en transparantie zijn vier essentiële zaken voor glaskunst. Combineer dat met een dosis creativiteit, dan ontstaan prachtige, fragiele en toverachtige objecten. Die zijn te zien op de expositie GLAS, met werk van glaskunstenaars Marinke van Zandwijk, Marieke Peters, Iris Toonen en Krista Israel. De getoonde kunst is zeer divers. De gemeenschappelijkheid zit met name in de wijze waarop de kunstwerken tot stand komen: experimenteren, ontdekken en het combineren van glas met andere materiaal.

Marinke van Zandwijk

Bellen blazen, daar gaat het bij het werk van Marinke van Zandwijk om. De uitspraak van de filosoof Erasmus ‘Homo bulla est’ (de mens is een luchtbel) is hierbij haar inspiratie. De schijnbare wereld, de transparante bel die de kern weergeeft, staat voor het menszijn, voor onze mechanische beschaving. Zij speelt met dit gegeven door variabele vormen, toegevoegde materialen en de plasticiteit van glas. In de afgelopen jaren heeft zij een beeldtaal ontwikkeld die door de vele experimenten in het maakproces is ontstaan. Doordat Marinke het glas zelf blaast, heeft ze de mogelijkheid om er zelf een betekenis, een ziel in te leggen.

Iris Toonen

Het werk van Iris Toonen toont het resultaat van een onderzoek naar de ontmoeting tussen glas en textiel. De zachte beweeglijkheid van textiel versus de hardheid en transparantie van glas in één uitdrukking. In haar manier van werken staan het experiment en het ontdekken van ‘het nieuwe’ voorop. Volgens Iris is het ‘tussen je handen’ waar de magie gebeurt. Na enkele jaren als ontwerper te hebben gewerkt bij Hella Jongerius Studio, heeft ze nu haar eigen studio waar ze deze ontwerpmethode toepast. Iris geeft ook les in deze manier van werken, ook wel bekend als ‘Thinking Hands’, aan de Design Academy Eindhoven.

Marieke Peters

Marieke Peters maakt glasblokken en -panelen waarin herkenning en vervreemding samen komen. Zij is gefascineerd door de mens en haar veerkracht; hoe een mens, met alles wat zich voordoet in een leven, zich voort beweegt. De natuur als metafoor is daarbij een belangrijk onderdeel. Door gebruik te maken van gelaagdheid en licht, neemt zij de kijker mee in haar verwondering over de kracht van zowel de mens als zijn natuurlijke omgeving. Marieke werkt met een combinatie van verschillende technieken en materialen. Fotografie, schilderen en zeefdruk worden samen gebracht in glas. Licht en transparantie, in samenspel met de gebruikte afbeeldingen geven haar werk een mystieke sfeer.

Krista Israel

Krista Israel is een multimedia kunstenaar met een focus op glas. Als je naar haar werk kijkt is het alsof je een verhaal binnengaat. De kunstwerken zijn een lust voor het oog, maar er zit een laagje bitterzoetheid in. Haar werken zijn in een realistische stijl, maar het gaat niet om de abjecte werkelijkheid. Krista is een kunstenaar die gebruik maakt van een grote verscheidenheid aan technieken, waarbij ze de natuurlijke eigenschappen van glas gebruikt om haar gedachten en reflecties over de wereld en de mens uit te drukken. De combinatie van verschillende technieken, materialen en haar gedachten maken haar werk complex en intrigerend.

OPENING

Op zaterdag 21 januari om 15 uur wordt de tentoonstelling geopend. U bent van harte welkom.

Kunstuitleen Alkmaar
www.kunstuitleenalkmaar.nl

Bergerweg 1
1815 AC Alkmaar
072 – 511 32 94

Openingstijden:
woensdag t/m zaterdag 12 – 17 uur, zondag 14 – 17 uur

like ons op Facebook of volg ons op Instagram