Faillissement aangevraagd voor Scotch & Soda

Het Amsterdamse kledingmerk Scotch & Soda heeft faillissement aangevraagd voor zijn Nederlandse activiteiten. Het bankroet is volgens het bedrijf het gevolg van ‘ernstige cashflowproblemen’ door de lockdowns tijdens de coronapandemie en de daarop volgende energiecrisis en hoge inflatie, meldt Het Financieele Dagblad.

Curator Jasper Berkenbosch (Jones Day) is op zoek naar een kandidaat die een doorstart met het bedrijf wil maken. „Het faillissement is een heel bittere pil”, zegt hij.

„Het is een echt Nederlands merk met een creatief hart, dat wereldwijd actief is. Dat is bijzonder.” Gedurende die zoektocht blijven de 32 Nederlandse winkels open. De ruim tweehonderd buitenlandse vestigingen van Scotch & Soda vallen buiten het faillissement.

Op de hoogte

Berkenbosch heeft maandagmiddag het personeel van Scotch & Soda op de hoogte gebracht. Bij het bedrijf werken ongeveer 2000 mensen, onder wie 800 in Nederland. Het hoofdkantoor en belangrijke bedrijfsonderdelen, zoals de ontwerpstudio, zijn in Amsterdam gevestigd.

Op de Langestraat in Alkmaar zit één Scotch & Soda kledingwinkel gevestigd die voorlopig openblijft.