IJskoude Koningsnacht vraagt om sjaal, handschoenen en dikke winterjas

Het Rode Kruis roept iedereen op komende koningsnacht goed voorbereid de deur uit te gaan. Het kan flink koud worden. De gevoelstemperatuur kan in de nacht van woensdag op donderdag dalen tot twee graden boven nul.

Vooral als mensen alcohol drinken, ligt onderkoeling op de loer, waarschuwt de hulporganisatie. “Het wordt zelfs kouder dan nieuwjaarsdag”, aldus het Rode Kruis.

Onderkoeling treedt sneller op als mensen gedronken hebben. Alcohol verwijdt de bloedvaten en dat geeft een warm gevoel. Maar je verliest hierdoor ook warmte. De lichaamstemperatuur daalt, maar mensen voelen dat door de drank niet. Daarom waarschuwt de organisatie feestvierders.

Ook mensen die in de vroege donderdagochtend op vrijmarkt hun spullen verkopen, moeten oppassen. Het Rode Kruis adviseert kinderen niet op de koude grond te laten zitten, maar op een stoeltje.

Op ruim honderd plekken in het land staan op koningsnacht honderden hulpverleners klaar om eerste hulp te verlenen, zoals op festivals en evenementen, ook in Alkmaar.