Alkmaar · 18 juni 2024

OM eist voorwaardelijke taakstraf voor groepsbelediging Joden

Man (33) veroordeeld tot jaar gevangenisstraf voor winkeldiefstal met geweld in Heiloo

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft maandagochtend, 17 juni 2024, een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur geëist tegen een 36-jarige man uit Alkmaar. Hij moest voorkomen omdat hij op 28 en 29 juni vorig jaar pamfletten met antisemitische complottheorieën verspreidde in Alkmaar. Hij heeft hiermee een grote groep mensen beledigd. Zij zijn in een negatief daglicht gezet en verdachte heeft aangezet tot discriminatie, haat en geweld.  

Het OM vindt dat er sprake is van een ernstig feit en vindt het van maatschappelijk belang om zaken als deze voor de rechter te brengen. De officier van justitie ter zitting: “Uit de geplaatste berichten blijkt van vijandigheid en diepe afkeer tegen Joden. Met deze pamfletten wordt de eer en goede naam van de betreffende groep mensen aangetast. Zij worden zo in een negatief daglicht geplaatst en er wordt aangezet tot discriminatie, haat en/of geweld. De geschiedenis heeft geleerd waar dat toe kan leiden. En ook vandaag de dag worden Joden nog steeds in een kwaad daglicht gesteld. Verdachte leverde een kwalijke bijdrage aan de kwestie die momenteel een open zenuw vormt in de maatschappij.”

Voorwaardelijke taakstraf met bijzondere voorwaarden 
De politierechter veroordeelde de verdachte conform eis en legde hem een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur met bijzondere voorwaarden. Deze zien onder andere toe op dat de man zich verplicht moet laten behandelen.

error: Content is protected !!