Ontzetsuite: Cadeau van gemeente aan Alkmaarders

Christiaan Winter ontvangt bloemen van burgemeester Anja Schouten tijdens zijn 12.5-jarig jubileum als Stadsbeiaardier in september 2021 (Foto: JJ Foto)

Op Bevrijdingsdag, vrijdag 5 mei, is voor iedereen in Alkmaar de première te horen van de Ontzetsuite. De Ontzetsuite is een muziekstuk in vier delen, geschreven door stadsbeiaardier Christiaan Winter. Het is een cadeau van de gemeente aan de Alkmaarders, ter ere van dit jubileumjaar waarin we vieren dat Alkmaar 450 jaar geleden werd ontzet. Christiaan Winter speelt zijn 8 minuten durende suite vanaf 9.45 uur in de Waagtoren, voorafgaand aan de Kaasmarkt. Burgemeester Anja Schouten, die vanaf het Waagplein het startsein zal geven, nodigt iedereen uit om te komen luisteren.

“Voor de compositie van dit stuk ben ik in de historie gedoken van het Alkmaarse ontzet,” vertelt stadsbeiaardier Christiaan Winter. En ik kwam tot de conclusie dat er vier dagen zijn, die belangrijk zijn. De dag van de omsingeling, de dag van de aanval, de dag van de inundatie (het onder water zetten van het terrein) en natuurlijk de dag van de victorie op 8 oktober. Elk deel beschrijft een dag.”

Een klein stukje uit de Ontzetsuite was trouwens stiekem al enige weken te horen vanuit de Waagtoren. Enkele weken geleden zijn de automatische speelwerken van de carillons in Alkmaar weer voorzien van nieuwe melodieën. Op de Waagtoren is op het halve uur een fragment te beluisteren uit de Omsingeling, het eerste deel van de Ontzetsuite.

Lees verder

Christiaan Winter ontvangt bloemen van burgemeester Anja Schouten tijdens zijn 12.5-jarig jubileum als Stadsbeiaardier in september 2021 (Foto: JJ Foto)