Streekvervoer gaat opnieuw staken, nu 5 dagen achtereen

Vanaf volgende week maandag gaat het streekvervoer opnieuw landelijk staken, deze keer vijf dagen achtereen. Dat melden vakbonden CNV en FNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. De cao waarvoor gestaakt wordt heeft betrekking op 13.000 werknemers, met name buschauffeurs.

Eerder deze maand staakte het streekvervoer ook al, deze staking van FNV duurde twee dagen. De helft van de bussen van Arriva viel uit tijdens deze dagen. De Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOW) laat na het indienen van het ultimatum weten dat het cao-voorstel wat voorligt, vervalt als de bonden besluiten te staken. Dan moeten alle partijen opnieuw om de tafel om de cao-besprekingen van begin af aan door te nemen.

Volgens een woordvoerder van CNV stond er niets nieuws in het voorstel en kan er daarom niet opnieuw een verkenning gedaan worden. Daarmee gaan de bonden niet in op het tegenultimatum van VWOW. “We achten de kans niet groot dat de werkgevers alsnog in gesprek willen. Daarom kijken we nu met de collega’s van FNV hoe we onze acties gaan inrichten.”

Hoog cao-voorstel
Fred Kagie, de voorzitter van VWOW zegt dat het cao-voorstel van de vereniging ‘bovengemiddeld hoog’ is. “Dit is de grens van het haalbare. We vragen bonden met nadruk om hiervoor niet weg te lopen, maar om onze werknemers deze stappen te gunnen en te gaan voor rust in onze branche en zekerheid voor de reizigers.”

“We gaan niet op basis van een ultimatum van de vakbond of op basis van stakingen opnieuw aan tafel”, laat een woordvoerster van VWOV weten. Ook laat de werkgeversvereniging weten vraagtekens te stellen bij de actiebereidheid van het personeel, vorige keer reden de meeste bussen gewoon op dag twee van de staking.