Tips om meeuwenoverlast te voorkomen: Gemeente Alkmaar start campagne

De meeuw is ook dit jaar alweer gesignaleerd in gemeente Alkmaar. Om inwoners bewust te laten worden van meeuwen in de stad en tips mee te geven over hoe zij de overlast kunnen beperken starten we een campagne. Binnenkort start het broedseizoen van de meeuwen. In dit bericht delen we een aantal tips over hoe je kunt voorkomen dat de meeuw op jouw dak gaat nestelen. 

Op welke locaties maakt een meeuw graag een nest?
Heb je voorgaande jaren last gehad van broedende meeuwen? Dan bestaat er een grote kans dat zij zich hier ook dit jaar zullen nestelen. Daarnaast is het belangrijk dat je dak goed schoon is, want meeuwen nestelen zich ook graag op vieze daken. Beschikt jouw woning over een plat dak met grind, een schoorsteen of een dakkapel? Dan adviseren we je om maatregelen te treffen om te voorkomen dat de meeuw bij jou op het dak een nest maakt. 

Tips om een broedende meeuw op je dak te voorkomen
Allereerst is het belangrijk om je dak(goot) schoon te maken en oude nesten te verwijderen. Hiermee voorkom je dat meeuwen zich opnieuw vestigen op jouw dak. Als er eerder meeuwen op jouw dak(goot) of schoorsteen hebben gebroed, dan kun je proberen deze met netten of kippengaas ongeschikt te maken om te broeden. Let er wel op dat de meeuwen niet verstrikt kunnen raken in deze werende middelen.

Daarnaast is het belangrijk om met je buren te praten over de overlast en gezamenlijk maatregelen te treffen. Door gezamenlijk op te treden, kunnen we de overlast beter aanpakken en voorkomen dat meeuwen zich ergens anders in jouw buurt vestigen.

Tips om meeuwenoverlast te voorkomen
Het is ook belangrijk om de meeuwen niet te voeren en om geen etensresten/ afval op straat achter te laten. Als meeuwen voedsel vinden, roepen zij hun soortgenoten. Hierdoor komen er nog meer meeuwen en zullen zij ook snel weer naar dezelfde plek terugkeren.