COLUMN: Het is weer die tijd van het jaar waarin de straten van Alkmaar zich opmaken voor de viering van het Alkmaar Ontzet. We hopen dat de wethouder niet stil heeft gezeten. Maar wat heeft hij nu precies gedaan om dit jaar groots uit te pakken?
Die vraag heb ik hem gesteld en zal maandag worden beantwoord.
Want dat was de wens die we hebben uitgesproken en waarvoor de wethouder zich wilde inzetten; een uitbundiger Alkmaars Ontzet dan voor de coronaperiode. Of moeten we stiekem vrezen voor een groot contrast met vorig jaar toen Alkmaar Ontzet extra uitbundig werd gevierd vanwege 450 jaar Alkmaar Ontzet.
In de wandelgangen hoor ik dat er onlangs gesprekken zijn gevoerd met ondernemers en organisatoren. De grote vraag: wat komt daar nu echt uit? We willen allemaal weten of we dit jaar weer grootse festiviteiten kunnen verwachten, ondersteund door de gemeente. Laten we hopen van wel!
Alkmaar kan de extra flair goed gebruiken. De stad verdient het om te stralen op zo’n belangrijke dag.
Neem bijvoorbeeld het Leidens Ontzet. Dat wordt elk jaar groots gevierd, met parades, feesten en een overdaad aan muziek door de hele stad. De sfeer is zo uitbundig dat je jezelf bijna afvraagt of het Koningsdag is. Waarom kunnen we in Alkmaar niet hetzelfde niveau van feestvreugde bereiken?
En dan, de jongere generatie. We weten allemaal dat de muziekfestiviteiten voor jongeren tussen de 12 en 18 vaak meer een obstakel dan een feestje zijn, met hekken die ze als een soort gevangenis ervaren. Wat gaat de wethouder hieraan doen? Wordt er aandacht besteed aan het muziekfestiviteiten waar ook de jeugd zich welkom voelt? Of blijven ze staan kijken naar een muziekfeest dat zich aan de andere kant van de hekken afspeelt?
Dus, laten we hopen dat de wethouder niet alleen met goede bedoelingen komt, maar ook echt wat in beweging weet te zetten. Laten we hopen dat het dit jaar weer een feestje wordt dat we niet snel vergeten, en dat we eindelijk de deuren naar een uitbundiger Alkmaar Ontzet kunnen openen.
Gino Zucotti – OPA.