Alkmaar / Cultuur · 3 juli 2024

Van 29 juni tot en met 29 september is het werk van beeldend kunstenaar Amber Veel te zien

Van 29 juni tot en met 29 september is het werk van beeldend kunstenaar Amber Veel te zien

Van 29 juni tot en met 29 september is het werk van beeldend kunstenaar Amber Veel te zien in Stedelijk Museum Alkmaar. Tweejaarlijks reikt de Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar cultuurprijzen uit aan beeldend kunstenaars, schrijvers, dichters en theatermakers.

Amber Veel (1981) is beeldend kunstenaar en taxidermist en winnaar van de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten 2024. Ze groeide op in Sint Pancras en keerde na haar studie weer terug naar haar geboortegrond. Veel is geïnteresseerd in grensgebieden; waar eindigt het lichaam en begint het landschap. Ze ziet de huid als een grens die het binnenlichaam en de buitenwereld met elkaar verbindt. De kunstenaar noemt het zelf het membraan tussen leven en dood en de plaats waar toekomst en verleden in elkaar overvloeien.

De jury kent de prijs toe aan Amber Veel omdat zij op een vernieuwende manier gebruikmaakt van oude technieken. Weg van de waan van dag en met focus bijt ze zich vast in een onderwerp, een concept of een specifieke werkwijze. Deze vastberadenheid, naast de hoge kwaliteit van haar werk is voor de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten een reden om haar de prijs toe te kennen.

Stedelijk Museum Alkmaar toont de winnaars van de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten in een speciaal ingerichte tentoonstelling. Met deze samenwerking geeft het museum ruimte aan prijswinnende kunstenaars uit de regio en laat bezoekers kennismaken met vernieuwende kunstenaars.

Oeroude technieken

Na haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Royal Drawing School in Londen, bezocht Amber Veel de laatste Spar leerlooierij in de uitgestrekte bossen van arctisch Zweden. Hier leerde ze de kunst van het traditionele plantaardig looien, wat een diep kosmisch verband tussen dier, plant en landschap onthulde. Deze oeroude technieken gebruikt ze om de cycli van het leven te onderzoeken en te verkennen.

Schoonheid ervaren

Amber Veel is met haar Taxidermic Laboratory een specialist in het conserveren van de huid. Het opzetten van dieren benadert ze vanuit een geheel eigen zienswijze. Het is een proces waarbij ze als kunstenaar de tijd probeert te vertragen door voor de gestorven dieren te zorgen en de kijker de schoonheid van hen te laten ervaren. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met technieken die Veel gebruikt bij haar kunstwerken.

Werkplaats en bibliotheek

Het werk van Amber Veel is diepgeworteld in de kunst van het prepareren en conserveren van huid, waarbij ze traditionele en innovatieve technieken, tekenen en verzamelen combineert. Haar atelier is zowel een werkplaats als een bibliotheek.

error: Content is protected !!