Van kantoorpand tot opvanglocatie: Verbouwing Wognumsebuurt gereed

De verbouwing van het leegstaande kantoorpand aan de Wognumsebuurt is inmiddels afgerond. Athora Netherlands, bekend van Zwitserleven en Reaal, stelt hun kantoorpand voor een jaar beschikbaar als opvangplek. Vanaf eind februari zijn hier circa 250 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Deze vluchtelingen stromen door uit de hotels waar ze hiervoor verbleven.

Werkzaamheden

Verschillende bedrijven hielpen om de verbouwing de afgelopen maanden te realiseren. De werkzaamheden bestonden onder andere uit het plaatsen van sanitaire en keukenvoorzieningen en het inrichten van de kamers. Het pand bestaat uit drie torens, waaronder twee woontorens en een toren met algemene ruimtes. Ondanks dat ze de douches en keukens delen met elkaar, hebben ze wel een eigen woonplek in dit complex. De Oekraïners krijgen hier verder onder andere taallessen en hulp om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving.   

Ingebruikname

Donderdag 2 maart 2023 was de officiële ingebruikname door wethouder Asiel Joël Voordewind. Hierbij waren de omwonenden en alle meewerkende partijen aanwezig. De middag begon met een Nederlandse stroopwafel en eindigde met een Oekraïense soep van Borscht. Verschillende sprekers blikten terug op de situatie van de Oekraïners en de ontwikkeling van het project.

Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen en partijen zich inzetten om de Oekraïense vluchtelingen welkom te heten op deze nieuwe opvanglocatie. Een lichtpuntje voor deze Oekraïense vluchtelingen, die alweer een jaar door de vreselijke oorlog van huis en haard en veelal hun mannen en vaders verdreven zijn.

Wethouder Asiel Joël Voordewind