Wonderlicht 2023 – ‘Een bijzondere ontmoeting, met elkaar en met de kunsten’

Wonderlicht Alkmaar is een origineel en spectaculair straattheaterfestival met internationale allure. Hier zijn kunst, cultuur en spektakel met elkaar verweven, komen jong en oud ogen tekort en draait alles om onderlinge ontmoeting. Opnieuw is het buddyproject ‘Een bijzondere ontmoeting, met elkaar en met de kunsten’ een belangrijk onderdeel van Wonderlicht. Dankzij het actief stimuleren van ontmoeting komen inwoners wederom in aanraking met elkaar en met de kunsten. Een sfeerimpressie van het buddyproject in 2020 is hier terug te zien.

Voor wie is het buddyproject en waarom?

Dit deelproject van Wonderlicht richt zich op kwetsbare en/of eenzame 65-plussers uit Alkmaar en de directe omgeving die een fysieke of mentale drempel ervaren om als bezoeker deel te nemen aan het straattheaterfestival. Met hulp van partnerorganisaties, geschoolde vrijwilligers, ambassadeurs en mantelzorgers bereiken en betrekken we deze ouderen bij Wonderlicht tijdens een apart ingelaste wandeling op het festival.

Het buddyproject vergroot letterlijk het levensplezier bij de driehonderd 65-plussers uit Alkmaar en omgeving. Door actieve participatie aan de kunsten worden hun welzijn, vitaliteit en gezondheid bevorderd. Voor de werving van zowel de kwetsbare als de eenzame ouderen werken wij samen met een uitgebreide reeks onmisbare partners. Zij staan in directe verbinding met de doelgroep en hebben een getraind oog voor de individuele behoeftes.

Hoe gaat het in zijn werk?

Op vrijdag 17 februari 2023 opent Wonderlicht speciaal eerder haar deuren voor deze doelgroep. Er kan extra lang worden gedaan over de route, zodat de ouderen en hun buddy’s zich in alle rust kunnen vergapen aan de wonderlijke acts en adembenemende kunstwerken op het historische Bolwerk. Deze magische ervaring creëert onderlinge verbinding, levert nieuwe inzichten en gespreksonderwerpen op en prikkelt de geest. Zo bevordert deelname aan Wonderlicht het welbevinden van deze doelgroep.

Voor en na de magische theaterwandeling ontmoet men elkaar bij de Grote Kerk, die met z’n enorme ruimte, schoonheid en geschiedenis een theatraal en sfeervol verzamelpunt vormt. Waar mogelijk komen de deelnemende ouderen op eigen gelegenheid, waar nodig worden zij op de dag zelf opgehaald bij verzorgingscentra, centrale plekken in de wijken en op openbare plekken zoals het Centraal Station. Vervolgens worden zij per groep van circa 8 personen vervoerd naar de Grote Kerk in Alkmaar.

Kan jij ons helpen?

Ook jouw hulp kunnen wij goed gebruiken bij het realiseren van dit hartverwarmende project. Help jij ons met de werving van de doelgroep of ken je ouderen die passen bij dit project? Neem dan contact op met Joris via buddyproject@wonderlicht.nl. Ook voor vragen, opmerkingen of algemene ideeën staan wij u graag te woord.