Orgel en sopraan in Dorpskerk Grootschermer

António Pedrosa. (Foto: aangeleverd)

Zondag 16 april om 15:00 geven de talentvolle Portugese musici Sofia Pedro, sopraan
en António Pedrosa, orgel het laatste concert van seizoen 2022/23 in de reeks Leeghwaterconcerten.

Op het programma zal ongetwijfeld muziek uit hun geboorteland staan en misschien ook wel uit het buurland Spanje. Aan warme virtuositeit en expressiviteit zal het niet ontbreken, beiden zijn een meester in de muzikale vertelkunst.

En het zal absoluut een verrassing zijn hoe de elegante klank van het orgel in deze intieme Dorpskerk, gebouwd door Frederik Naber in 1864, versmelt met de heldere zangstem van Sofia Pedro: een niet te missen spektakel.

António José Pedrosa is geboren in Aveiro, Portugal. Hij leerde zichzelf op 12-jarige leeftijd orgel spelen en werd al snel organist in de kerk van zijn parochie. Vanaf 2015 studeerde hij orgel aan de Muziekacademie van Paços de Brandão en behaalde het hoogst haalbare cijfer. Pedrosa volgde masterclasses in Portugal, studeerde daarna aan het Conservatorium van Amsterdam bij Pieter van Dijk en aansluitend  aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg bij Wolfgang Zerer. Hij treedt geregeld op in binnen- en buitenland en als continuo speler werkt hij vaak samen met kamermuziekensembles in Portugal en Nederland, zoals het ensemble ´La sfera armoniosa´, onder leiding van Mike Fentross.

Geboren in Lissabon, begon Sofia’s zangstudie in de zangschool van Joana Levy, die zij afsloot met een maximaal resultaat. Ze behaalde haar masterdiploma cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze Oude Muziek Zang studeerde bij Xenia Meijer. Haar bachelor diploma Klassieke Zang behaalde ze eveneens aan het Amsterdams Conservatorium, bij Sasja Hunnego. Ze was finaliste van de 9e Klassieke Zang competitie van de Rotary Club Foundation, in Portugal, en heeft opgetreden op het Abu Gosh festival en in solorecitals in Tel Aviv, Jerusalem en Haifa (Israël).

Na afloop is er gelegenheid om achter de coulissen van het orgel te kijken en – wie weet – zelf even de toetsen aan te raken! Kaarten 15,00 euro te bestellen via alkmaarorgelstad.nl/agenda of bij aanvang concert. Dorpskerk Grootschermer, Zuideinde 5, 1843JL Grootschermer