Yvanka en Noortje strijden om nationale titels

Noortje Rijser (links) en Yvanka de Reus (rechts) Foto: Rob Duin.

Regio Alkmaar – Yvanka de Reus uit Grootschermer en Noortje Rijser uit Alkmaar doen mee met het Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten: Skills Heroes. Yvanka verdedigt haar nationale titel bij het bouwtimmeren. Noortje strijdt om de eer bij de apothekersassistenten. Het tweetal volgt hun mbo-opleiding bij het Horizon College. Yvanka wordt mede opgeleid door onderwijspartner ESPEQ.
Het NK wordt 23 en 24 maart gehouden in de RAI in Amsterdam. 

Yvanka de Reus (18) werd vorig jaar op zeventienjarige leeftijd als eerste vrouwelijke mbo-student Nederlands kampioen bouwtimmeren. ‘Ik doe nu voor de tweede keer mee en ik ga mijn titel verdedigen. Met de kwalificatiewedstrijd zag mijn werkstuk er goed uit. Nu train ik met oude opdrachten en bereid ik me zo goed mogelijk voor.’

Noortje Rijser (18) doet als apothekersassistent in opleiding voor de eerste keer mee. ‘Ik focus me nu op de voorbereidingen van de wedstrijd. De meeste praktijkervaring heb ik aan mijn stage te danken. Ik vind het spannend, maar heb er wel veel zin in.’

Mbo-toppers

In totaal doen negen studenten van het Horizon College mee met het Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten. De wedstrijden worden georganiseerd door WorldSkills Netherlands. Per finale strijden acht mbo-studenten om de nationale eer. De studenten die zich gekwalificeerd hebben behoren tot de mbo-toppers in hun vakgebied. De studenten volgen hun opleiding bij het Horizon College, met locaties in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend.

De finalisten van het Horizon College

Sanitaire- en verwarmingstechnicus: Sam Strijbis (huidig Nederlands kampioen)

Bouwtimmeren: Yvanka de Reus (huidig Nederlands kampioen)

Meubelmaken: Robin Berkhout 

Tegelzetten: Junior Macaia 

Autotechnicus: Ryan Meuwese

Applicatie- en mediaontwikkelaar: Lennon Stolk

Mediavormgever: Lisa Fennema

Apothekersassistent: Noortje Rijser

Verzorgende IG: Maaike van der Steen

Europees kampioenschap
Studenten die Nederlands kampioen worden kunnen naar het Europees kampioenschap afgevaardigd worden. Dat wordt per opleiding bepaald. Het EK is dit jaar in de Poolse stad Gdansk en vindt plaats van 5 t/m 9 september.