Bewoners en Greenpeace slaan handen ineen

Noord-Holland – Greenpeace Nederland en omwonenden van staalfabriek Tata Steel komen samen in actie om de vervuiling van deze grote vervuiler te stoppen. Zeven klimmers van Greenpeace hingen zondagochtend een 20-meter lang spandoek in een bouwkraan in Wijk aan Zee met de tekst: “Tata Steel, we zijn er ziek van.”  Doelend op de ziekmakende gifwolken die de staalfabriek regelmatig uitstoot over de omgeving.

Omwonenden voeren al jaren actie tegen grote vervuiler Tata Steel. Ook Greenpeace maakt zich al lange tijd zorgen over de staalfabriek in IJmuiden. Het is de grootste uitstoter van Nederland op gebied van CO2, stikstof en kankerverwekkende stoffen.

Greenpeace is duidelijk over wat er moet gebeuren. Directeur Palmen: Uitgangspunt is dat de overheid omwonenden moet beschermen tegen grote vervuilers. Dat betekent: sluit zo snel mogelijk de meest ziekmakende onderdelen van de staalfabriek. En van Tata Steel vragen we: wees eerlijk over je vervuiling. Want het klimaat, de natuur en de mensen kunnen de vervuiling van Tata Steel niet aan.”

Omwonenden en Greenpeace zullen op meerdere fronten samen op trekken. Zoals rondom de camera’s die de gifwolken van Tata Steel registreren, kennisuitwisseling en er worden gezamenlijk nieuwe Tata Tours georganiseerd in Wijk aan Zee. Dat zijn wandelingen langs de staalfabriek waarbij geïnteresseerden met eigen ogen kunnen zien wat het probleem is en daarbij verhalen krijgen van mensen die in de buurt wonen van Tata Steel.

De eerste Tata Tours zijn in het weekend van 6 en 7 mei. Opgeven kan via de website van Greenpeace: People vs Polluters.

Foto: Tobias Kleuver ( aangeleverd )