Passagiers dat via Schiphol vloog verdubbeld in 2022

AMSTERDAM – In 2022 is het aantal reizigers dat via Schiphol vloog verdubbeld. In coronajaar 2021 telde Schiphol 25,5 miljoen vertrekkende, aankomende en overstappende passagiers en dit aantal steeg in 2022 naar 52,5 miljoen. Desondanks zit dit nog niet op het niveau van voor het coronavirus, aangezien het aantal via Schiphol reizende passagiers in 2019 op 71,1 miljoen zat.

Grote chaos

Vanaf de meivakantie 2022 steeg de vliegbehoefte van mensen en zelfs zo dat het Schiphol overrompelde, waardoor er mede dankzij het tekort aan personeel lange wachtrijen ontstonden. De vakbonden en de Tweede Kamer hadden hier vooraf al voor gewaarschuwd, maar Schiphol weet de grote chaos aan de enorme personeelstekorten in plaats van aan eigen tekortkomingen. De topman van Schiphol, Dick Benschop, stapte uiteindelijk in september op midden in de chaos. Inmiddels heeft Ruud Sondag hem opgevolgd.

Personeelstekort

Vakbond FNV vreest momenteel nog altijd voor nieuwe chaos, omdat er nog altijd sprake is van een groot personeelstekort op Schiphol en de luchthaven volgens de FNV dan ook niet klaar zou zijn voor komende zomer. Om deze tekorten aan te vullen organiseert Schiphol binnenkort wel samen met de luchtvaartmaatschappijen een banenmarkt.

Beperking

Om uitpuilende vertrekhallen te voorkomen geldt er sinds de zomer van 2021 een beperking in het aantal vertrekkende vluchten en passagiers, wat voorlopig nog tot eind maart zal gelden. Schiphol zal volgende week bekendmaken of er voldoende personeel is geworven om de beperking vanaf april op te kunnen heffen.