Provincie hijst Intersekse regenboogvlag voor IDAHOBIT

Sinds afgelopen woensdag wappert de Intersekse progress-vlag op het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem: het is de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Intersekse- en Transfobie (IDAHOBIT).

Wereldwijd wordt er op, of rond, deze datum aandacht gevraagd voor discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. De dag staat ook wel bekend onder de kortere afkorting: IDAHOT. Door hier elk jaar op 17 mei met elkaar bij stil te staan, laten we als provincie zien dat wij vinden dat iedereen altijd en overal zichtzelf moet kunnen zijn.

17 mei
Op deze dag in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening.

Pride en Coming Out day
Het verschil tussen deze dag ten opzichte van evenementen als Pride, is dat die feestdag het trots-zijn op de eigen seksuele geaardheid centraal staat. Terwijl het bij IDAHOBIT-dag juist gaat om homo-, bi- en transgender-haat.

Intersekse vlag
Jarenlang was de klassieke regenboogvlag hét symbool voor de lhbti+-gemeenschap. De provincie hijst de intersekse progress-vlag vandaag, die in 2021 is ontworpen door de Britse columnist Valentino Vecchietti. De intersekse progress-vlag is een vervolg op de progress pride-flag uit 2018 van Daniel Quasar, die een grotere focus op inclusiviteit en voortgang legde. Deze progress pride-vlag bevat de klassieke regenboogvlag – en 5 nieuwe kleuren in de vorm van een pijl: de 3 kleuren van de transgender gemeenschap (lichtblauw, lichtroze en wit), en een zwarte en bruine baan voor de mensen van kleur en mensen die zijn gestorven aan aids of leven met hiv. Deze 5 nieuwe kleuren staan in de vorm van een pijl naar rechts, om vooruitgang te representeren.

De allernieuwste variatie, de intersekse vlag uit 2021 van de Britse columnist Valentino Vecchietti, is een variatie hierop en vertegenwoordigt ook mensen met het intersekse-geslacht. Dit houdt in dat een lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken vertoont. Deze gele vlag-binnen-de-vlag bestaat uit 2 kleuren die niets met het gender te maken hebben. De paarse cirkel staat voor heel-zijn, en symboliseert het recht om zelf keuzes te maken over je lichaam. Lees hier meer over de geschiedenis van de vlaggen.

Oproep: Pride Amsterdam
Provincie Noord-Holland vaart op 5 augustus samen met provincie Gelderland mee met de Canal Parade van Pride Amsterdam 2023 met de boot “Let’s Embrace”.

Noord-Hollanders uit de LGBTQIA+-gemeenschap die mee willen varen op de provincieboot kunnen zich tot 1 juni aanmelden; door hun verhaal te delen over iemand bij wie zij zich veilig, inclusief, gelijkwaardig en geliefd voelen. Uit alle inzendingen worden begin juni de deelnemers geselecteerd die dan, samen met de persoon uit hun verhaal, mee mogen varen.