Provincie Noord-Holland pakt regiefunctie om woningbouw te versnellen

In het derde kwartaal van 2022 zijn ruim een derde minder nieuwbouw koopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. 

Er werden ruim 50.000 bestaande koopwoningen verkocht, een daling van 6,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze daling is kleiner dan in het tweede kwartaal van 2022 met 10,2%. 

Bij de nieuwbouwwoningen daalde de verkoop met ruim 5.000 transacties, 33,9% minder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

In totaal zijn er in het derde kwartaal 9,9% minder woningen verkocht. Dit is het zesde kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder.

In het derde kwartaal van 2022 was de prijs van een nieuwbouw koopwoning gemiddeld 13,7% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

Hiermee kwam de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouw koopwoning uit op bijna 474.000 euro. Dit is lager dan het tweede kwartaal, toen bedroeg de gemiddelde prijs voor het eerst meer dan een half miljoen euro.

De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 11,9% hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging vlakte voor het tweede kwartaal op rij af. In het voorgaande kwartaal was de prijs gemiddeld 18,4% hoger dan een jaar eerder.