Verdachte (24) doodsbedreigingen schoolplein in Grootebroek blijft langer vastzitten

De rechtbank in Alkmaar heeft besloten dat het voorarrest van de 24-jarige M. A., die vorig jaar voor angstige momenten zorgde op een schoolplein in Grootebroek, opnieuw verlengd wordt. Hij blijft in ieder geval vastzitten tot 31 juli. De rechtbank ziet geen aanleiding om de verdachte vrij te laten, omdat hij nog verder onderzocht moet worden.

Tijdens een nieuwe tussentijdse zitting afgelopen maandag gaf de officier van justitie een samenvatting van een deskundigenrapport over de verdachte. Daaruit blijkt dat hij lijdt aan schizofrenie en ontoerekeningsvatbaar is, mogelijk verergerd door zijn cannabisgebruik. Hij zit sinds november vorig jaar in voorarrest in de gevangenis van Vught, nadat hij tweemaal het schoolplein opstormde en kinderen en een juf bedreigde met de dood.

De gemeente Stede Broec liet eerder al weten dat de verdachte niet terug zal keren naar zijn eigen woning tegenover het schoolplein. De school en haar leerlingen zijn opgelucht dat de verdachte vast blijft zitten en kunnen zich weer volledig richten op het bieden van goed onderwijs aan de kinderen. De juf die bedreigd werd, heeft de situatie nuchter en professioneel aangepakt en is blijven doorwerken en de kinderen goed blijven begeleiden.

Op 31 juli vindt de volgende tussentijdse zitting plaats waarin de rechtbank beslist over het verdere verloop van de zaak. Pas na deze zitting kan de zaak inhoudelijk worden behandeld.