Neem een kijkje in Eendenkooi Van der Eng in Uitgeest

REGIO – Een bezoek aan de fraaie eendenkooi bij Uitgeest is een unieke belevenis voor jong en oud! Samen met de gids van Landschap Noord-Holland wandel je achter de rietschermen langs door het bosje en rond de plas en hoor je hoe een eendenkooi werkt. Heb je wel eens van staleenden gehoord, of van vangpijpen?

De gids ontvangt je zaterdag 29 april om 11.00 uur bij de ingang van de eendenkooi en neemt je mee in dit geheimzinnige bosje midden in de weilanden. Je ziet de vangpijpen en de eendenplas van achter de rietschermen, zodat de eenden niet verstoord worden. Rust bewaren is belangrijk in dit bijzondere natuurgebiedje.

Vroeger werd de eendenkooi gebruikt om eenden te vangen. Met een vernuftig stel vangpijpen.Je ziet ongetwijfeld verschillende soorten eenden zwemmen, en met een beetje geluk hun jongen. Naast de eenden komen hier veel andere vogelsoorten voor, met als bijzonderheden de tuinfluiter, spotvogel en zwartkop.

De natuur is hier prachtig, zeker in het voorjaar. Het weiland rond de kooi kleurt in de lente geel van de dotterbloemen.

Deze eendenkooi is een plek met een lange geschiedenis. Al in 1588 kregen Dirk en Hessel Pietersz Buurman toestemming om een eendenkooi aan te leggen op hun eigen land. Er zijn in de loop van de eeuwen duizenden eenden gevangen en verkocht voor consumptie. Nu is het gebied belangrijk als natuuroase in het weidelandschap.

Een lokale vrijwilligersgroep zorgt dat deze bijzondere historische plek behouden blijft. De kooi is vernoemd naar Dirk van der Eng, in het verleden een enthousiaste vrijwilliger. Tip: draag bij nat weer laarzen of goede wandelschoenen!

Wanneer: zaterdag 29 april van 11.00 tot 12.30 uur
Vertrekpunt: Parkeerterrein hockey; Niesvenstraat 16; 1911 VA Uitgeest

Foto: Aangeleverd