De Online zender voor Alkmaar en regio!
De Online zender voor Alkmaar en regio!

Bijna 1 op de 3 Noord-Hollanders gebruikt buurtapp, veel ergernis

Van alle Noord-Hollanders gebruikt 30,5% momenteel een buurtapp. Dit is minder dan het landelijke gemiddelde van 35,6%. Ondanks dat buurtapps een prima middel zijn tegen misdaad, veroorzaken ze vaak onderlinge irritatie. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar het gebruik van buurtapps door Motivaction in opdracht van VPNGids.nl.

Ergernis bij bijna helft buurtapp-gebruikers
Niet iedereen ervaart een buurtapp als een succes. Zo ergert 42,7% van de Noord-Hollandse gebruikers zich wel eens aan berichten van hun buren. 25,6% van de Noord-Hollanders ziet zelfs wel eens burenruzies in hun app ontstaan. Op landelijk niveau is het percentage dat ruzies ervaart lager: 20%.

Enkel Zuid-Hollanders hebben kortere lontjes, want daar maakt 26,6% van de gebruikers wel eens een digitale burenruzie mee. Ook in Drenthe (23,4%) en Zeeland (22,6%) wordt regelmatig ruzie gemaakt in de buurtapp.

Misdaad voorkomen of opgelost dankzij buurtapp
Toch blijkt het gebruik van buurtapps nuttig. Eén op de drie Nederlandse buurtapp-gebruikers heeft wel eens meegemaakt dat een misdaad voorkomen of opgelost werd met behulp van de buurtapp (34,2%). Bovendien hangt een afname in inbraken in de periode van 2015 en 2019 samen met het gebruik van buurtpreventiegroepen.

Met name in gemeenten waar een sterke afname in de inbraakcijfers werd gemeten per 10.000 inwoners worden veel buurtpreventiegroepen gebruikt. In die gemeenten worden namelijk relatief gezien twee keer zoveel buurtpreventiegroepen gebruikt als in andere gemeenten.

Meer regionale cijfers over buurtapp-gebruik zijn te vinden op https://www.vpngids.nl/privacy/apps/buurtpreventie/