De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Opnieuw staking bij werknemers Metaal & Techniek in Noord-Holland

Naast het AZ-stadion vindt de tweede regionale 24-uursstaking in Noord Holland plaats. De eerste regionale stakingsdag was op 15 november in Velsen. Vanaf medio november zijn in verschillende regio’s al aantal 24 uurs stakingen georganiseerd.

De stakers zijn werkzaam in tal van Metaal & Techniek bedrijven in Noord Holland, zoals Equans, Croon Wolter Dros, Assa Abloy, Unica, Feenstra, Meyn, Rotacoat en Schouten Techniek.

5% loon erbij

Er wordt een staakstraat ingericht, waar de deelnemers zich – digitaal vanuit de auto- kunnen laten registreren. Een van de punten waarop het cao-conflict zich spitst is de loonsverhoging. FNV wil 5% loon erbij en ook een eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Het minimaal bruto uurloon van moet naar € 14,- worden opgehoogd en de jeugdlonen moeten worden afgeschaft. Jan Wit, bestuurder FNV Metaal: ‘Hier gaan de werkgevers niet mee wegkomen. Ook niet in Noord Holland.’ 

Grote personeelstekorten

De sector kampt met grote personeelstekorten die alleen maar verder zullen oplopen als er niet snel verbetering optreedt. Wit: “Werkgevers vrezen een ernstig tekort aan vakmensen in de Metaal & Techniek en wat doen ze? Met de mond belijden dat de sector vooral aantrekkelijk moet zijn én blijven, maar investeren in hun eigen medewerkers? Ho maar! Onbegrijpelijk!. Blijkbaar hebben de bedrijven wel geld over om ‘blijf en werf bonussen’ uit te delen, maar niet om de koopkracht van hun werknemers te verbeteren.”

3 jaar eerder stoppen met werken

FNV vindt verder dat een vast contract de norm moet zijn. Wit: ‘In Nederland zijn we totaal doorgeschoten als het gaat om flexwerk. Wij willen dat flexwerkers eerder een vast contract krijgen. Als zij 9 maanden op een functie werken. Ook moeten de werktijden per week worden gemaximaliseerd. De werkdruk blijft oplopen. Daarnaast moeten mensen gezond oud kunnen worden in hun werk. Dus wij willen dat recht om korter te werken vanaf 60 jaar wordt geregeld en dat werknemers dus de mogelijkheid krijgen om 3 jaar eerder met pensioen te gaan.’

Bron: FNV