De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Regio’s in Noord-Holland Noord naar rood door snelle toename aan besmettingen

Het aantal nieuwe besmettingsgevallen is de afgelopen week zo explosief gestegen dat de regio’s Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland zijn opgeschaald van waakzaam naar ernstig, laat het NHD weten. In Nederland worden vier risicosniveaus gebruikt, van waakzaam als laagste niveau tot zeer ernstig als hoogste niveau. Noord-Holland Noord staat dus nu 1 stapje onder het hoogste niveau.

Dat de meeste besmettingen plaatsvinden op plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals bijvoorbeeld kermissen, werd al verwacht. Zo blijkt dat bij de kermis in Heiloo ruim 90 mensen corona hebben opgelopen laat Alkmaar Centraal weten.

Afgelopen maandag werden in Nederland 8.522 mensen positief getest op het Covid-19 virus, vorige week lag dit cijfer nog onder de 1000, ook het reproductiegetal is sterk gestegen, van 0,8 vorige week naar 1,37 naar afgelopen maandag.

Sterke toenamen schadeclaims om corona
Frederik Lieben, directeur van JBJ&G, een bureau dat gespecialiseerd is in letselschades zegt tegen de redactie: “We krijgen heel veel mensen aan de lijn, soms echt wanhopig, die nog ziek zijn of al maanden aan het revalideren, en die hun werkgever aansprakelijk willen stellen voor hun ziekte, omdat die bijvoorbeeld niets aan preventie heeft gedaan.”

Lieben kent de corona-zaken van zijn juristen op zijn duimpje, en weet dat er steeds meer bijkomen. “Lastige zaken vaak, maar we proberen wel uit te zoeken of er inderdaad een ander aansprakelijk kan zijn. Veel situaties zijn heel schrijnend, en wat ons betreft ligt de verantwoordelijkheid in sommige gevallen heel duidelijk bij de werkgever.”

Een docente op een middelbare school raakte besmet, doordat zij verplicht werd te werken in een lokaal met dertig leerlingen, waar geen enkel raam open kon en er ook niet geventileerd kon worden, en waar evenmin voldoende afstand kon worden gehouden. Achteraf bleek dat er minstens vier besmette leerlingen in de klas moeten hebben gezeten.

Een medewerker van een kliniek werd opgedragen te werken met positief geteste jongeren, met enkel een mondkapje ter bescherming. Hij werd zelf zwaar ziek.
Ook een door zijn docent besmette student trok bij JBL&G aan de bel: de docent was al een week aan het hoesten geweest, maar wuifde dat zelf telkens weg. Na die week waren meerdere leerlingen besmet, en testte de hoestende docent inderdaad positief op corona.“

Code Rood Noord-Holland
Het ACDC komt deze week met de nieuwe coronakaart, een kaart waarop de landen een kleur krijgen en waar Nederland nu grotendeels oranje is met een enkel groen gebied. De verwachting is dat dit voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Groningen en Utrecht gaat worden aangepast naar code rood. Landen kunnen dan strenge eisen gaan stellen aan Nederlanders die naar dat land op vakantie willen gaan.

Vaccinatiebewijs verplicht in Frankrijk en Griekenland
Aankomende vrijdag moet iedereen, dus ook de toeristen, in Griekenland een vaccinatiebewijs kunnen overleggen, hebben zij die niet dan mogen zij geen restaurants en musea betreden. Wel mogen ongevaccineerden gebruik maken van de terrassen. Ook openbaar vervoer is dan verboden toegang voor mensen die geen vaccinatiebewijs hebben.

Op 1 augustus gaan in Frankrijk nog strengere coronamaatregelen in werking, daar mogen mensen die geen vaccinatiebewijs hebben niet in de openbare ruimtes komen, ook is men verplicht een vaccinatiebewijs te overleggen als men gebruik wil maken van het openbaar vervoer. Vanaf 21 juli is het vaccinatiebewijs, zoals de QR-code, al verplicht voor vakantieparken en evenementen met meer dan 50 personen. Vanaf de 21e juli is de PCR-test ook niet meer gratis voor toeristen in Frankrijk.