De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Sein ‘water meester’, situatie onder controle

De wateroverlastsituatie in de regio Alkmaar en Schagen is nu onder controle. Het sein ‘water meester’ is gegeven. We zijn afgeschaald vanuit de ‘alarmfase’ naar de ‘beheerfase’. Dat wil zeggen dat we de werkzaamheden om het water weg te krijgen op het reguliere organisatieniveau uitvoeren. We blijven met een hoge waterstand in het Maalwater bij Heiloo de dijk inspecteren. Daarnaast zetten we op de plekken waar nodig extra pompen in. Alleen als het kan en de situatie verder verbetert, zullen deze opgeruimd worden.

Unieke situatie

Volgens de gegevens van het KNMI komen de buien die vrijdagavond vielen statistisch gezien eens in de 1.000 jaar voor. Ons watersysteem is ingericht voor buien die eens in de 10 tot 100 jaar voorkomen. Binnen vier dagen hebben we, samen met de omgeving, de situatie weer onder controle gekregen. 

Hulp agrariërs en molenaars

We zijn blij met de hulp van de ongeveer 40 agrariërs en molenaars die bijdragen om de situatie weer onder controle te krijgen. We ervaren een goede samenwerking om deze zeer uitzonderlijke situatie samen op te lossen. Ons gebied is ingericht om 100 mm per week weg te pompen. Nu viel dat op één avond en werd de dagen erna weer aangevuld met nieuwe regen.