De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Toeristenbelasting in Noord-Holland gestegen met 9%

Voor een overnachting betaal je dit jaar in Noord-Holland gemiddeld €2,84 toeristenbelasting per persoon, per nacht: een stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is iets groter dan de landelijke toename van 6,6%. Noord-Holland is hiermee de duurste provincie van Nederland, wat toeristenbelasting betreft. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting. 

Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je overnacht (betaald) in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn. 

Grootste verhoging toeristenbelasting van Nederland in Landsmeer
In 26 van de 47 Noord-Hollandse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg op provinciaal én landelijk niveau het hardst in de gemeente Landsmeer. Hier betaal je dit jaar +136,2% meer toeristenbelasting dan in 2020. Ook in Heiloo zijn toeristen flink duurder uit (+100,0%). De minst sterke stijging vond plaats in Amsterdam (+0,9%). In de overige 21 Noord-Hollandse gemeenten bleef het tarief van de toeristenbelasting gelijk.

Toeristenbelasting duurst in Noord-Holland 
Mede door de verhoging naar gemiddeld €2,86, zijn toeristen in Noord-Holland het minst voordelig uit. Het landelijke gemiddelde is namelijk €1,93 per persoon, per nacht. 

In Noord-Holland varieert de toeristenbelasting echter sterk per gemeente: van €1,- in Heemskerk en Beverwijk naar €10,89 in Amsterdam. Ook in Ouder-Amstel (€7,90), Landsmeer (€7,89) en Zaanstad (€7,00) valt de toeristenbelasting hoog uit.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2021