De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Woningmarkt verspreidt zich over provincie Noord Holland

NOORD HOLLAND – Na onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de laatste jaren ook in onze mooie provincie woningen die boven de vraagprijs zitten ook worden verkocht.

Onder meer in Enkhuizen, Hoorn en Haarlem betaalden huizenkopers gemiddeld een paar procent meer dan de vraagprijs, In Amsterdam betaalden huizenkopers in 2017 gemiddeld 4,9 procent meer dan de vraagprijs, Amstelveen volgde op gepaste afstand met 0,8 procent.

Amsterdam was destijds koploper, maar in 2020 was dat Haarlem. Daar betaalden huizenkopers gemiddeld 6,3 procent meer dan de vraagprijs – in 2017 was dat nog maar 1,6 procent – tegenover 5,3 procent in Amsterdam. 

Ook in veel andere gemeenten werd in 2020 over het algemeen flink overboden.  Zo betaalden huizenkopers in Velsen gemiddeld 5,2 procent meer dan de vraagprijs en ook in Enkhuizen (4,5 procent), Hoorn (4,3 procent) en Heemskerk (3,5 procent) gaat het om een paar procent.

Toch sloeg de gekte op de woningmarkt niet over naar alle gemeenten in de provincie. Zo werd er onder meer in Amstelveen, Beemster, Heemstede en Hilversum gemiddeld genomen niet meer betaald dan de vraagprijs. 

In Bergen, Blaricum, Bloemendaal, Heiloo en Huizen werd er gemiddeld zelfs minder betaald dan de oorspronkelijke vraagprijs.