De online zender voor Alkmaar en de regio
De online zender voor Alkmaar en de regio

Zeer warme dagen met later zware regen en onweersbuien

Het wordt tegenwoordig vanzelf warm in Nederland. Meestal hoef je er in de zomer niet lang op te wachten. En dit jaar is het al niet anders. Vandaag zou het in het zuiden van het land voor het eerst dit jaar al plaatselijk 30 graden kunnen worden. Woensdag en donderdag gebeurt dat, nadat het morgen even wat minder warm is geweest, op veel meer plaatsen. Donderdag komt in het zuiden van het land de grens van 35 graden in zicht. Daarna volgt mogelijk heftig onweer.

Na een zonovergoten weekend is het ook vandaag de zon die de teugels stevig in handen heeft. Pas tegen de avond, als vanuit het noordwesten een storing dichterbij komt, neemt in het noordwesten de bewolking geleidelijk toe. Omdat een hogedrukgebied vandaag min of meer boven het land ligt, is de zuidwestelijke wind niet meer dan zwak tot matig. De temperaturen lopen dus fiks op. Werd het gisteren in het zuiden al bijna 25 graden, vanmiddag lopen de temperaturen uiteen van 22 graden op de Wadden tot lokaal een tropische 30 graden in het zuiden van het land.

Vanavond en vannacht trekken de wolken, die aan het einde van de middag het noordwesten al bereiken, verder het land binnen. Heel lokaal zou er een spatje regen uit kunnen vallen, maar op de meeste plaatsen lijkt het droog te blijven. De temperaturen dalen op de meeste plaatsen tot tussen 12 en 14 graden. Daarmee is de nacht duidelijk warmer dan voorgaande nachten.

Morgen weer steeds meer zon
Morgen begint de dag vooral in het midden en zuiden nog bewolkt, in het noorden komt in de ochtend de zon er al steeds beter door. Later op de dag breiden die opklaringen zich ook verder over het midden en zuiden van het land uit. Regen wordt niet verwacht en bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind lopen de temperaturen in de middag uiteen van tussen 18 en 20 graden in het uiterste noorden tot nog plaatselijk 27 graden in het zuiden van het land.

Woensdag en donderdag draait de wind in Nederland naar zuid tot zuidoost en kan nog veel warmere lucht onze omgeving bereiken. Woensdag is er veel zon en kunnen de temperaturen in het midden en zuiden van het land op uitgebreide schaal tot tussen 30 en 33 graden stijgen. Waarschijnlijk stijgt de temperatuur dan ook in De Bilt voor het eerst tot 30 graden, waarmee de eerste landelijke tropische dag van het jaar een feit zou kunnen worden. In het noorden van het land blijft de temperatuur een enkele graad lager en is het wellicht nog even wachten op tropische temperaturen.

Donderdag de heetste dag van de week
Donderdag lijkt de warmste dag van de week te worden. In het zuiden zou het kwik dan zelfs plaatselijk 35 graden kunnen aantikken. Ook in het noorden van het land worden dan tropische temperaturen tussen 30 en 33 graden verwacht. Is het daarbij overdag nog droog met veel zon, laat in de middag en in de avond neemt de bewolking vanuit het zuiden toe en stijgen de kansen op heftig onweer. De zwaarste buien lijken het land dan in de nacht naar vrijdag te passeren. Het wordt een warme nacht met temperaturen die niet lager komen dan tussen 17 en 20 graden.

Vrijdag overdag bivakkeren we in het grensgebied tussen de hete lucht, die nog steeds boven Duitsland aanwezig is, en koelere, die ons land vanuit het westen probeert te veroveren. Overdag is het benauwd; in erg vochtige lucht kan het op veel plaatsen tussen 24 en 28 graden worden, in het uiterste westen en noorden is het al minder warm. In de loop van de dag ontstaan nieuwe regen- en onweersbuien die in de nacht naar zaterdag opnieuw heftig kunnen uitpakken.

Bron: weer.nl / foto: Annie Hoedt