PWN neemt beheer twee bospercelen op landgoed Duin en Bosch over

PWN neemt beheer twee bospercelen op landgoed Duin en Bosch over

De gemeente Castricum sluit per 1 januari 2025 een overeenkomst af met PWN voor het beheren van twee openbare bospercelen op terrein Duin en Bosch voor de periode 2025-2055. Een derde bosperceel wordt verkocht aan PWN. Ook dat perceel wordt met ingang van 2025 door PWN onderhouden. Deze maatregelen vormen de beste oplossing voor het behoud van het bos, het borgen van de unieke natuur in deze percelen en stimuleren de lokale biodiversiteit. 

In 2023 nam de gemeente de drie bospercelen op het Duin en Bosch-terrein over van Parnassia Groep. Daarmee wilde de gemeente de parkachtige omgeving behouden en de natuur in deze bospercelen waarborgen. Dit past in de ambitie van de gemeente om het groen te behouden en versterken, wat bovendien de natuurbeleving van bewoners vergroot en recreatie in de natuur bevordert. Deze ambities staat ook in het coalitieakkoord. Met de overname kreeg de gemeente de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de bospercelen. Om dat optimaal te kunnen doen – wat specialistische kennis vereist – heeft de gemeente PWN gevraagd dit voor haar te doen voor twee van de drie gebieden: het bosperceel bij de ingang Zeeweg en het perceel ter hoogte (oostzijde) van het voormalige Witte Kerkje. PWN beheert namelijk al veel van de omliggende gebieden, waardoor ze zeer ervaren is in dit specifieke onderhoud en beheer. Naast het bosbeheer neemt PWN ook het beheer van de paden in dit gebieden over en onderhoudt ze de hekwerken en rasters.

Waarvan wordt PWN eigenaar­­
Het derde, zuidelijke bosperceel, ter hoogte van de (fietsers)ingang van het terrein bij de Duinenboschweg, verkoopt de gemeente aan PWN. Zo kan PWN het gebied niet alleen zelf onderhouden, maar tegelijkertijd betrekken bij de ontwikkelingen van het aangrenzende gebied Zanderij-Noord, dat door de provincie momenteel wordt aangekocht en daarna wordt ingericht. PWN wil wandelroutes in dit totale gebied aanpassen en verbeteren, de natuurkwaliteit van de binnenduinrand vergroten en er waterberging mogelijk maken. 

Archief

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook
X (Twitter)
Instagram
error: Content is protected !!