112 / Sint Pancras · 17 december 2023

14 Jaar celstraf Voor Langedijker vanwege brute moord in Sint Pancras

SINT PANCRAS – De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 77-jarige man uit Sint Pancras tot 14 jaar gevangenisstraf voor moord op een plaatsgenoot. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij op 4 januari 2023 opzettelijk en met voorbedachten rade zijn slachtoffer van het leven heeft beroofd. De verdachte wordt ook veroordeeld voor diefstal van geld van de rekening van zijn slachtoffer. Daarnaast moet hij ruim 215.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden.

Carport

In de middag van 4 januari 2023 belde de verdachte met 112 om te melden dat een bebloede man in de carport van zijn woning ligt, waarschijnlijk dood. Uit onderzoek bleek dat de man om het leven is gekomen door slagen met een hard voorwerp op zijn hoofd. Op camerabeelden is te zien dat de verdachte deze man minimaal drie keer met kracht tegen het hoofd heeft geslagen. Eerst terwijl het slachtoffer zit te bellen, daarna terwijl hij weerloos achterover in een stoel ligt. Het slachtoffer is aan zijn hoofdwonden overleden.

De verdachte ontkende zich schuldig te hebben gemaakt aan moord, omdat hij zijn slachtoffer niet dood wilde slaan. Hij wilde hem alleen pijn doen. De advocaat van de verdachte stelt dat een ander het fatale letsel heeft aangebracht terwijl de verdachte uit de carport weg was gelopen om 112 te bellen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank komt tot de conclusie dat de verdachte zijn slachtoffer bij zijn eigen woning, waar de verdachte mocht inwonen, met voorbedachten rade en op zeer gewelddadige wijze om het leven heeft gebracht. Naar het oordeel van de rechtbank ging het de verdachte niet alleen om het toebrengen van pijn, maar was hij uit op de dood van zijn slachtoffer.

Uit het dossier blijkt dat de verdachte op 4 januari 2023 met zijn telefoon meerdere foto’s heeft gemaakt van het beeldscherm van de beveiligingscamera. Op deze foto’s is de plaats delict te zien en het slachtoffer dat daar dan rondloopt. De volgende dag heeft de verdachte voorafgaand aan zijn daad minutenlang naar het slachtoffer staan kijken. De verdachte heeft het slachtoffer van achteren benaderd, waardoor het slachtoffer hem niet zag aankomen. Verder blijkt uit verklaringen van de verdachte dat hij verschillende afwegingen heeft gemaakt. Hieruit leidt de rechtbank af dat de verdachte het slachtoffer in de gaten hield en met voorbedachten rade heeft gehandeld. Zijn handelen valt daarmee te kwalificeren als moord.

De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij geen volledige openheid van zaken heeft gegeven over wat zich precies heeft voorgedaan die dag en acht een gevangenisstraf van 14 jaar passend en geboden.

Diefstal en schadevergoeding

De rechtbank veroordeelt de verdachte ook voor diefstal, door in december 2022 zonder toestemming een bedrag van 2.900 euro in vijf delen te pinnen met de pinpas en pincode van zijn slachtoffer.

Daarnaast veroordeelt de rechtbank de verdachte tot het betalen van een schadevergoeding aan verschillende nabestaanden, van in totaal ruim 215.000 euro.

error: Content is protected !!