112 / Alkmaar · 13 februari 2024

18-jarige man uit Utrecht opgepakt na reeks explosies in Alkmaar

Vier mannen aangehouden op heterdaad in Nieuwe Niedorp

Alkmaar – In het onderzoek naar een reeks explosies in Alkmaar, waaronder in de Lekstraat, heeft de politie maandag 12 februari een 18-jarige man uit Utrecht aangehouden. De politie houdt er rekening mee dat de man mogelijk als tussenpersoon fungeert. Waarbij hij in opdracht materialen en vervoer organiseert voor personen die daadwerkelijk de explosieven plaatsen en af laten gaan.

Onlangs werd een Team Grootschalige Opsporing opgestart dat onderzoek doet naar de reeks explosies in Alkmaar. Het TGO is een organisatiestructuur van politie en Openbaar Ministerie (OM) dat is ingericht voor de aansturing van meer complexe rechercheonderzoeken met een grote maatschappelijke impact.

Verdachte
De 18-jarige Utrechter is bij de politie in beeld gekomen als mogelijke tussenpersoon die opdrachten aanneemt van een opdrachtgever om explosief materiaal te plaatsen bij woningen. De verdachte lijkt materialen en vervoer te organiseren voor de personen die daadwerkelijk de explosieven plaatsen en af laten gaan. Door een goede samenwerking tussen rechercheteams van eenheid Midden-Nederland en Noord-Holland werd de verdachte gelokaliseerd en aangehouden. De betrokkenheid van verdachte bij meerdere explosies in Utrecht wordt tevens onderzocht.

Het onderzoeksteam zet het onderzoek naar de reeks explosies in Alkmaar voort. Onlangs werden door de burgemeester van Alkmaar vier verschillende gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied met (extra) cameratoezicht. Ook kan de politie preventief fouilleren. Lees hier eerdere berichtgeving.

Melden helpt. Ook anoniem
Om de daders op te sporen heeft de politie alle inwoners hard nodig. Zij kennen hun straat, hun wijk en hun bewoners tenslotte het beste. Ziet u een verdachte situatie? Bel dan altijd 112. Hebt u informatie over (de achtergronden van) een van de explosies in Alkmaar? Meld het dan ook! Bel 0900-8844 of vul onderstaand tipformulier in. Graag onder vermelding van zaaknummer: 2024025862. Als u het eng of spannend vindt om te melden, dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of van het Team Nationale Inlichtingen (088-6617734). Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij winnen op onopvallende wijze informatie in en beschermen de tipgever te allen tijde.

error: Content is protected !!