112 / Heerhugowaard · 17 januari 2024

6 maanden cel en rijontzegging voor Rutger H., die Ilayda doodreed

De veroordeling van R.H., de 32-jarige man die op 19 juni 2019 de 15-jarige Ilayda de Hond doodreed in Heerhugowaard, krijgt een gevangenisstraf van 6 maanden en twee jaar rijontzegging.

De Rechtbank in Alkmaar legde R.H. eerst een gevangenisstraf op, wat tot onvrede leidde bij de nabestaanden. Hij kreeg zelfs een langere straf toen hij in hogere beroep ging. Het Gerechtshof oordeelde dat zijn rijgedrag ‘zeer onvoorzichtig en onoplettend’ was. Cassatie bij de Hoge Raad bracht geen verandering. Advocaten van H. klaagden meerdere keren over de bewezenverklaring, maar de Hoge Raad oordeelt dat het proces correct verliep.

Het fatale ongeval, waarbij H. met zijn Porsche veel te hard reed, veroorzaakte een schok in Heerhugowaard. Getuigen meldden snelheden van minimaal 112 kilometer per uur op een weg met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Ilayda probeerde de weg over te steken en werd geraakt, waarbij ze op slag dood was. H.’s rijgedrag en gebruik van zijn mobiel werden als roekeloos bestempeld tijdens de rechtszaak.

error: Content is protected !!