De politie hield maandag 3 juni een verdachte aan in verband met een babbeltruc in Alkmaar. Hij maakte een geldbedrag en bezittingen van een 88-jarige vrouw afhandig. De verdachte, die zich voordeed als politieagent, zit vast en zijn rol wordt onderzocht.
Een onbekende man belde het slachtoffer in de middag van 3 juni met de mededeling dat zij slachtoffer was geworden van een poging inbraak. Omdat er zogenaamd nog voortvluchtigen waren, vroeg hij haar of er waardevolle spullen in huis lagen. Ondanks dat het slachtoffer wat argwanend was, overtuigde de man haar zodanig dat zij meeging in de babbeltruc. De vrouw werd verteld dat er iemand langs zou komen om haar spullen veilig te stellen. Vlak daarna kwam er daadwerkelijk een man de bezittingen van het slachtoffer ophalen. Toen de man naar buiten liep, werd het slachtoffer nog steeds aan de lijn gehouden. Het slachtoffer rook onraad, maar de man aan de lijn maande haar om geen hulp in te schakelen. Dit omdat zij dan zogenaamd sporen zou wissen. De vrouw belde vervolgens een familielid en schakelde de politie in.
De politie startte direct een onderzoek en heeft op basis van het signalement een 21-jarige man uit Zandvoort aangehouden. Met behulp van een politiehond zijn het geldbedrag en de goederen uiteindelijk teruggevonden. Deze worden na het politieonderzoek herenigd met het slachtoffer.
Pas op babbeltrucs!
Vooral ouderen worden regelmatig slachtoffer van criminaliteit, zoals babbeltrucs. De politie roept dierbaren rondom ouderen, zoals (klein)kinderen en zorgverleners op om regelmatig een gesprek te voeren met deze mensen om ze weerbaarder te maken voor criminaliteit. Wordt er bij u aangebeld door een onbekend persoon? Wees voorzichtig, open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting. Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt. Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren. Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar. Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart. Lees hier meer informatie over babbeltrucs.
Politie
Babbeltrucs komen voor in allerlei vormen. Oplichters verzinnen voortdurend nieuwe manieren om mensen te duperen. Zo doen zij zich ook voor als politieagent. De politie adviseert mensen geen personen zonder politielegitimatiebewijs in huis te laten. Dit laatste mogen mensen altijd vragen als zij door de politie worden aangesproken. Op een legitimatiebewijs van een agent staat een foto, naam, rang en werkgebied. Als mensen het niet vertrouwen, doe dan niet open en bel de politie om te checken of het verhaal klopt.
Slachtoffer van babbeltruc? Doe altijd aangifte!
Bent u slachtoffer van een babbeltruc en de dader is verdwenen? Bel dan met de politie op nummer 0900-8844. Als de dader nog in de buurt is, belt u direct met 112.
2024119779