Alkmaar · 17 juli 2024

Aanpak ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ loont

Aanpak 'Kind naar Gezonder Gewicht' loont

Nog steeds heeft 1 op de 8 kinderen tussen 4 en 16 jaar overgewicht of obesitas. Het is van belang dat een kind met overgewicht of obesitas passende ondersteuning en zorg krijgt.

Stichting VitaValley heeft in opdracht van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) in de periode september 2022 – april 2024 een Social Return On Investment (SROI) analyse uitgevoerd voor de aanpak ‘Kind naar Gezonder Gewicht’.

Centraal daarbij staat de samenwerking tussen zorgverleners (huisartsen, diëtisten en fysiotherapeuten) en professionals uit het sociale domein jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg en welzijnswerkers.

Uit de SROI-analyse blijkt dat investeren in deze aanpak loont. Elke geïnvesteerde euro in de aanpak ‘Kind naar Gezonder Gewicht’, levert een maatschappelijke winst op van 3,20 euro. De grootste besparing zit bij de jeugdzorg en de zorgverzekeraar. Daarnaast kunnen professionals in zorg en welzijn efficiënter werken met de aanpak.

“Maar nog veel belangrijker. Uit de SROI-analyse blijkt dat de betreffende kinderen door deze aanpak een verbetering van hun kwaliteit van leven ervaren en minder schoolverzuim hebben”, aldus Marjon Bachra, directeur-bestuurder van JOGG.

Om die reden roept JOGG, verantwoordelijk voor de implementatie van de aanpak, alle gemeenten en zorgorganisaties in Noord-Holland op om te blijven investeren in de aanpak én daarnaast ook in het gezonder maken van de leefomgeving.

De aanpak wordt inmiddels in ruim 70 gemeenten toegepast. Meer informatie:

https://jogg.nl/sroi-kind-naar-gezonder-gewicht

Foto: aangeleverd

error: Content is protected !!