Alkmaar blikt terug op een jaar vol veiligheidsuitdagingen

Ruzie en mishandeling bij het invaren van de haven

De gemeente Alkmaar heeft haar jaarlijkse Rapportage Veiligheid over 2024 gepresenteerd. Het document biedt een uitgebreid en kritisch inkijkje in de veiligheidssituatie van de stad. Van explosies tot straatintimidatie en van cybercrime tot jeugdcriminaliteit: er is werk aan de winkel.

Explosiegolf en ondermijning

Het begin van 2024 werd overschaduwd door een serie van zeven explosies, vooral in Alkmaar Noord. De incidenten veroorzaakten niet alleen schade, maar ook flinke onrust onder bewoners. De gemeente trad op met cameratoezicht, gesprekken met inwoners en de tijdelijke sluiting van woningen. De explosies zijn inmiddels gestopt en er zijn verdachten opgepakt – zowel uitvoerders als opdrachtgevers.

De gemeente signaleert een groei in meldingen van ondermijning, deels dankzij het meldpunt Niet Pluis. Zo kon onder andere een malafide uitzendbureau worden aangepakt. Opvallend is dat ook Airbnb- en Booking.com-woningen vaker worden gebruikt voor illegale prostitutie. Alkmaar probeert verhuurders hierbij in de actiestand te krijgen.

Zorgelijke trends onder jongeren

Op het gebied van jeugdcriminaliteit wordt ingezet op vroegsignalering via wijkteams, scholen en huiskamers. Toch blijft Alkmaar kampen met incidenten. Zo leidde een online ruzie in de zomer tot een zware mishandeling van een 12-jarige jongen door tien leeftijdsgenoten. De gemeente spreekt van een “casus met grote maatschappelijke impact” en noemt de intensieve samenwerking tussen politie, hulpverlening en jongerenwerk als voorbeeld van hoe het ook kan.

Daarnaast werkt Alkmaar met rolmodellen en preventiecampagnes, zoals ‘BUIT voor professionals’ en de inzet van Halt. Het aantal meldingen van jeugdoverlast lijkt iets te dalen, maar blijft hoog in vergelijking met andere steden.

Cybercrime & online onveiligheid

Bijna 1 op de 5 Alkmaarders werd slachtoffer van cybercrime. Vooral jonge mensen zijn kwetsbaar. Projecten als Hackshield, online oudertrainingen en escaperooms over sexting zijn ingezet om de weerbaarheid te vergroten. De gemeente werkt daarnaast met cyberouders en digitaal wijkambassadeurs die helpen met bewustwording én praktische hulp.

Straatintimidatie blijft hardnekkig probleem

In 2024 gaf 42% van de Alkmaarders aan slachtoffer te zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag op straat. Het meldpunt straatintimidatie wordt beter gevonden, maar meldingen komen vooral van vrouwen in het centrum. Alkmaar is aangesloten bij het programma Veilige Steden en organiseert bijeenkomsten, campagnes en zelfs VR-ervaringen om het probleem bespreekbaar te maken.

Goede cijfers, maar geen reden tot achteroverleunen

Alkmaar scoort relatief goed op sommige terreinen, zoals woninginbraken en High Impact Crimes. Toch benadrukt het college dat deze cijfers niet automatisch betekenen dat de situatie rooskleurig is. In sommige gevallen kan een afname van meldingen ook betekenen dat inwoners minder geneigd zijn om aangifte te doen.

Gemeenteraad aan zet

De rapportage wordt besproken in de gemeenteraad. Opvallend is dat ondanks intensieve inzet het vertrouwen in de gemeente als instantie blijft steken op 46,2%. Een duidelijk signaal dat niet alleen veiligheid, maar ook vertrouwen moet worden gewonnen.

Wat betekent dit voor de Alkmaarder?

  • Het veiligheidsgevoel wordt flink beïnvloed door zichtbare incidenten zoals explosies en straatintimidatie.
  • Jongerenwerk en buurtgerichte inzet lijken te werken, maar vragen blijvende investering.
  • De gemeente zet in op zichtbaarheid, preventie én handhaving – maar sommige thema’s zoals huiselijk geweld vragen om extra actie.
  • Wie iets ziet of voelt wat niet pluis is, kan terecht bij het meldpunt nietpluis@alkmaar.nl.

Enkele feiten op een rij

  • 7 explosies in 2024 (voornamelijk in Alkmaar Noord)
  • 203 meldingen via meldpunt Niet Pluis (t.o.v. 46 een jaar eerder)
  • 18,8% van de inwoners slachtoffer van cybercrime
  • 42,3% heeft grensoverschrijdend gedrag op straat meegemaakt
  • 31 demonstraties gefaciliteerd zonder incidenten
  • 14.000 handhavingsmeldingen door boa’s verwerkt

Archief

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook
X (Twitter)
Instagram
error: Content is protected !!