Alkmaar · 13 oktober 2023

Alkmaar kleurt rood-wit door heel centrum

Alkmaar kleurt rood-wit door heel centrum

Duizenden bloemen bloeien in de stadskleuren rood en wit in het centrum van Alkmaar, winnaar van de Green Cities Europe Award 2022 voor de meest inspirerende Europese stad voor het vergroenen van de leefomgeving. Medewerkers van Stadswerk072 plaatsten bij de Grote Kerk en het monumentale IJkgebouw schalen die volgens de Alkmaarse stadsvlag met banen van rode en witte tuincyclamen zijn beplant.

Donderdag 12 oktober vond in de Grote Kerk een nationaal congres plaats waar stadsvertegenwoordigers en groenspecialisten uit heel Nederland zich kon laten informeren en inspireren over het vergroenen van de stedelijke omgeving. Belangrijk thema daarbij is biodiversiteit. Door nectarrijke herfstbloeiers, zoals tuincyclamen, in de stad te plaatsen, is er ook in de herfstmaanden voldoende voedsel te vinden voor hommels, bijen en andere bestuivers. De bloemen hebben tevens een positief effect op inwoners en toeristen. Bloemen in het centrum zorgen voor een gezellige sfeer en daar profiteren de winkeliers ook weer van.

De herfstbloeiers zijn aangeboden door de Nederlandse cyclamenkwekers. De Garden Cyclaam groeit uit een knol en heeft hartvormige groene blad met een mooie tekening van de nerf. Behalve rode en witte zijn er ook roze en paarse soorten. De zogenoemde ‘koude’ teelt is energiezuinig en ook heeft de knol van nature al zoveel voedingsstoffen in zich dat er door de telers weinig aan toe te voegen valt.

error: Content is protected !!