Alkmaar · 8 maart 2024

Alkmaarse basisschoolleerlingen leren over circulariteit tijdens de Textiel Race

Van 11 maart tot en met 4 april vindt de Textiel Race Alkmaar plaats. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van 9 scholen leren alles over het belang van hergebruik, reparatie en recyclen van kleding en andere stoffen. Na een gastles nemen ze het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kleding en oud textiel in te zamelen. De opgehaalde stoffen en kleding worden hergebruikt en gerecycled. En de school die het meeste inzamelt, wint een geheel verzorgde schoolreis.

Een betere wereld begint in de kledingkast

Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter. Denk hierbij aan kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Per jaar belandt er 10 kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt dit verbrand. Of de kleding blijft jaren in de kast hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde! Want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Kleding die wel wordt ingezameld via inzamelcontainers raakt vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen: ‘Tijdens de Textiel Race leren kinderen over het belang van hergebruik en recycling. En met hun enthousiasme betrekken zij hier ook weer andere mensen uit hun omgeving bij. Dit project maakt het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk!’

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen levert samen met leerlingen van OBS De Wiekslag in Stompetoren de eerste kleding in.
Wethouder Jasper Nieuwenhuizen levert samen met leerlingen van OBS De Wiekslag in Stompetoren de eerste kleding in. Foto: Jan Jong Fotografie.

Help mee en lever uw oude kleding in

Woont u in de buurt van de deelnemende scholen? Dan kunt u tussen maandag 11 maart  en donderdag 4 april gemakkelijk en gratis kleding en stoffen thuis laten ophalen. Dit doet u door uw textiel online aan te bieden op de website www.textielrace.nl. Denk hierbij ook aan een oude trui, uw sokken, oude gordijnen of een oude handdoek.

Hiermee draagt u niet alleen bij aan het milieu. U helpt de school kans maken op een geheel verzorgde schoolreis naar Nemo Science Museum.

Deelnemende scholen

De scholen die meedoen zijn; Openbare Basisschool Vinckhuysen, Rooms Katholieke Basisschool Het Kompas, Rooms Katholieke Basisschool ’t Baeken, Openbare Basisschool de Wiekslag, De Zandloper, De Rank, Rooms Katholieke Basisschool De Regenboog, DURF en De Stek.

Samenwerking met RataPlan

De Textiel Race is een initiatief van Race Against Waste en wordt in samenwerking met RataPlan uitgevoerd in opdracht van de gemeente Alkmaar. Kringloopwinkel RataPlan zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel in hun winkels verkocht kan worden of bij gerenommeerde recyclers zoals I-did en The Wardrobe Flip terechtkomen. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

Alkmaar circulair in 2050

We hebben de ambitie om alle activiteiten die plaatsvinden in de gemeente Alkmaar volledig circulair te laten zijn. Daarom organiseren we activiteiten om kennis over circulariteit te vergroten en duurzame keuzes te stimuleren.

De circulaire economie is een manier van denken over hoe we met spullen omgaan die we gebruiken en de voedsel die we consumeren. In de circulaire economie is het belangrijk om materialen en producten zo lang mogelijk te gebruiken en ze te hergebruiken wanneer ze niet meer nodig zijn. Op die manier kunnen we de hoeveelheid afval én CO2 uitstoot verminderen en ervoor zorgen dat grondstoffen niet uitgeput raken.

error: Content is protected !!