Alkmaar / Sport · 4 februari 2024

AZ verliest nipt van Feyenoord

ALKMAAR- AZ heeft zondagmiddag in eigen huis nipt verloren van Feyenoord. De Rotterdammers kwamen in de zesde minuut al op voorsprong en ondanks goed spel en vele kansen wist AZ dat niet recht te zetten. Het bleef bij 0-1.

Bij AZ keerde Mathew Ryan terug bij de selectie nadat hij nog geen 48 uur daarvoor was uitgeschakeld op de Azië Cup. Jayden Addai maakte zijn Eredivisie-basisdebuut.

Valse start
AZ kende een valse start en keek na zes minuten al tegen een achterstand aan. Op een variant uit een vrije trap loste uiteindelijk Quinten Timber een schot. Zijn poging ging tegen de paal, maar van dichtbij kon vervolgens Mats Wieffer raak schieten.

Dominant
AZ pakte vervolgens de controle over de wedstrijd en tikte Feyenoord een aantal keer scheel. Dat leidde tot een aantal grote kansen. Zo omspeelde Vangelis Pavlidis doelman Justin Bijlow, maar kreeg hij de bal uit een hele lastige hoek niet op doel. Enkele minuten later schoot de spits na een prachtige pass van Alexandre Penetra voorlangs. Een halve omhaal van Dani de Wit werd ternauwernood gepakt door Bijlow, die even later de strijd geblesseerd moest verlaten. Pavlidis kopte nog naast en zodoende ging AZ, ondanks vele kansen, met een achterstand aan de thee.

Tweede helft
AZ bleef in de tweede helft de spelbepalende ploeg.Tot grote kansen wisten de Alkmaarders dat echter maar moeizaam om te zetten. Een schotje van Jordy Clasie uit een corner was een van de spaarzame schoten op doel.

Slotfase
In de slotfase besloot Maarten Martens voor alles of niets te gaan. Myron van Brederode en Lequincio Zeefuik kwamen erin voor beide backs David Møller Wolfe en Penetra. Het leverde nog een paar gevaarlijke situaties op voor het doel van Timon Wellenreuther, met onder andere een bal die na een corner bleef hangen en uiteindelijk niet binnengeschoten kon worden door Pavlidis. Een goede poging van debutant Zeefuik werd gepakt door Wellenreuther een schot van Belić vloog over. Daarmee bleef het bij 0-1 in het AFAS Stadion.