Alkmaar · 20 december 2023

Basisscholen Alkmaar drinken water

Diverse basisscholen in Alkmaar doen dit najaar mee met de campagne DrinkWater. DrinkWater is een initiatief van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)Dankzij de campagne ontdekken leerlingen dat water drinken een gezonde en ook een duurzame keuze is. De bidon die leerlingen gratis krijgen, helpt daarbij.

Herbruikbare bidon

De landelijke campagne DrinkWater voor scholen bestaat al een aantal jaren. Scholen ontvangen een lespakket waarmee ze leerlingen kunnen aanmoedigen om tijdens de schooldag water te drinken in plaats van suikerhoudende dranken. Dit jaar kregen de deelnemende basisscholen nog iets extra’s: een herbruikbare bidon voor elke leerling. In totaal deelden JOGG Alkmaar en Gemeente Alkmaar 3.300 bidons uit. De campagne zorgt er namelijk ook voor dat er minder afval is, door het gebruik van de bidon.

Minder afval door het drinken van kraanwater

De combinatie met duurzaamheid maakt deze actie extra waardevol. Wethouder Afval en Milieu, Christiaan Peetoom: “Gemiddeld gaan er per kind 3 pakjes drinken per schoolweek mee. Door de bidon steeds opnieuw te vullen met kraanwater, sparen de kinderen veel verpakkingen uit. Zo zorgen ze voor minder afval en het is nog gezonder ook!”

3 kinderen van basisschool de Lispeltuut met hun bidon
Leerlingen van basisschool de Lispeltuut met hun bidon

Beter voor je concentratie

Gemiddeld krijgt elk kind 6 kilo suiker per jaar binnen uit zoete dranken tijdens schooltijd. De deelnemende basisscholen vinden het belangrijk dat kinderen in Alkmaar gezond opgroeien en stappen daarom over op het drinken van water. Scholen passen hier ook hun beleid op aan. Water is goed voor je gezondheid en voor je concentratie tijdens de les. Het is bijna overal te vinden, het is lekker en vaak nog gratis ook.

DrinkWater en JOGG  

JOGG Alkmaar en de Gemeente Alkmaar hebben een samenwerking opgezet om zowel lessen over gezondheid als duurzaamheid aan de leerlingen mee te geven. DrinkWater is een initiatief van JOGG. In gemeenten die aangesloten zijn bij de JOGG-aanpak, kunnen scholen deelnemen aan deze campagne; een landelijke campagne om jongeren ervan bewust te maken dat water een slimme, gezonde en lekkere keuze is. Naast DrinkWater biedt JOGG Alkmaar ook kennis en begeleiding op de thema’s groente, bewegen en slapen. Wilt u meer weten over de lespakketten van JOGG voor uw basisschool? Stuur dan een bericht naar JOGG-regisseur Lisette Untied via lisetteuntied@joggalkmaar.nl

error: Content is protected !!