Blokker failliet verklaard, winkels blijven voorlopig open
Winkelketen is officieel failliet verklaard door de rechter. Afgelopen week vroeg het bedrijf al uitstel van betaling aan, die het ook kreeg. Voorlopig blijven de winkels nog wel geopend, meldt Blokker.
Waar het in de fysieke winkels nog mogelijk blijft om aankopen te doen, daar is dat niet zo online. Afgelopen week maakte het bedrijf bekend te maken te hebben met ‘acute geldnood’. Nadat surseance van betaling is verleend, werd er ook een bewindvoerder aangesteld om te kijken welke mogelijkheden er nog zijn voor het bedrijf. Op verzoek van de aangestelde curatoren, ‘met het oog op een mogelijke verkoop (van een deel) van Blokker’, blijven de winkels vooralsnog open. Producten retourneren is niet mogelijk.
Onduidelijk is nog wat deze faillissementsprocedure betekent voor de ruim 3500 werknemers die Blokker heeft. Mogelijk wordt er nog gekeken naar mogelijke gegadigden om de winkel over te nemen dan wel het merkrecht te kopen.
Financiering
Het iconische winkelbedrijf, dat al 128 jaar bestaat, heeft de afgelopen jaren te maken gehad met aanzienlijke verliezen die het bedrijf nu de kop lijkt te kosten. Begin dit jaar ontving Blokker een financiële injectie van 35 miljoen euro van de Amerikaanse investeerder The Gordon Brothers. Het jaarverslag van Mirage Retail, het moederbedrijf van Blokker, bracht echter aan het licht dat het najaar van 2024 opnieuw spannend zou kunnen worden. In de eerste maanden van het nieuwe boekjaar bleef de omzet achter bij de verwachtingen.
Vakbonden
Vakbond CNV wil zo snel mogelijk om tafel met de curatoren van Blokker, laat de bond weten in reactie op het faillissement van de winkelketen. ‘Wij willen voorkomen dat medewerkers onnodig lang in onzekerheid verkeren’, geeft CNV-bestuurder Jacqueline Twerda aan in een verklaring. Het faillissement van Blokker betekent een ‘zware periode voor duizenden mensen met oranje Blokkerhart’. Met die opmerking reageert bestuurder Linda Vermeulen van vakbond FNV op het bankroet van de keten waar zo’n 3500 mensen werken.
‘Veel FNV-leden werken al vele jaren bij Blokker, soms wel twintig of dertig jaar. De medewerkers houden in goede en slechte tijden de winkels draaiend. Het is zo oneerlijk dat zij nu met lege handen staan en weer bij nul moeten beginnen, terwijl de oprichters en de eigenaar van Blokker steenrijk blijven’, aldus Vermeulen.
Volgens de bond heeft het concern waar Blokker onder valt, Mirage Retail Group, de afgelopen jaren al veel kosten op medewerkers en de samenleving afgewenteld. ‘Denk aan alle coronasteun en de loondoorbetalingen na de faillissementen van Mirage-merken BCC en Big Bazar.’
The Gordon Brothers
Eerder dit jaar kreeg Blokker nog lucht dankzij 35 miljoen euro krediet van de Amerikaanse geldschieter The Gordon Brothers. Maar uit het afgelopen zomer verschenen jaarverslag van Mirage Retail Group, het moederbedrijf, werd al duidelijk dat het in het najaar van 2024 opnieuw spannend zou worden. Vorige week sprak Blokker van ‘acute geldnood’. De winkels van Blokker zijn verspreid door heel Nederland en zijn vaak een vaste waarde in de winkelstraten van stads- en dorpscentra. Maar toenemende concurrentie van prijsvechters als Action en grote webwinkels maakt het Blokker al jaren lastig.
Blokker werd in 1896 in Hoorn opgericht door Jacob Blokker en zijn vrouw Saapke, als ‘De goedkope IJzer- en Houtwinkel’. In de jaren dertig openden de zoons van Jacob en Saapke onder de naam Gebroeders Blokker winkels in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Bij de derde generatie werd het familiebedrijf een landelijke winkelketen.
Mirage Group
De familie Blokker is geen eigenaar meer. Mirage Group Retail nam de toen verlieslatende keten in 2019 over. Van het moederbedrijf blijft nu weinig over. Kortgeleden kondigde het winkelconcern aan speelgoedketen Intertoys te verkopen. Vorig jaar ging een ander dochterbedrijf, elektronicawinkelketen BCC, failliet.
Het bankroet van Blokker betekent niet dat Douwe Egberts-punten niets meer waard zijn. Het koffiemerk liet vorige week al weten zijn spaarprogramma voor klanten door te zetten, ook als de samenwerking met Blokker stopt. In dat geval gaat de koffieproducent op zoek naar een nieuwe partner waar mensen Douwe Egberts-zegels kunnen inruilen voor huishoudelijke spullen zoals koffiekopjes of theeglazen.