Alkmaar · 10 april 2024

Crematorium Alkmaar beste en goedkoopste van kop Noord-Holland

Ruim 68 procent van de Nederlanders kiest inmiddels voor cremeren, maar de kosten en de kwaliteit van crematoria blijken nogal te verschillen. Dit blijkt uit onderzoek van Uitvaartland.nl onder de 5 crematoria uit de kop van Noord-Holland.

Eenvoudige crematies

Het onderzoek van Uitvaartland.nl toont aan dat het prijsverschil tussen het goedkoopste en duurste crematorium voor stille crematies (crematie zonder gebruik van faciliteiten en zonder begeleiding van nabestaanden) €90 bedraagt. Het goedkoopste crematorium staat in Alkmaar. Een stille crematie kost daar €685, terwijl de crematoria in Heerhugowaard, Purmerend en Hoorn daar € 775,- voor rekenen. “Een stille crematie is overal hetzelfde en daarom zou hier eigenlijk geen prijsverschil in moeten zitten”, aldus Leon Schouten van Uitvaartland.nl.

Crematoria (Stille crematie)Prijs
Crematorium Alkmaar€ 685,-
Crematorium Schagen€ 760,-
Crematorium Heerhugowaard€ 775,-
Crematorium Purmerend€ 775,-
Crematorium Hoorn€ 775,-Crematies met gebruik van de aula

Voor crematies met gebruik van de aula varieerde het prijsverschil tussen het goedkoopste en duurste crematorium in de kop van Noord-Holland €170. Het crematorium in Hoorn biedt de goedkoopste optie aan voor €1445, terwijl Crematorium Purmerend de duurste optie heeft voor €1615.

Crematoria (crematie met gebruik aula)PrijsAantal minuten aula gebruik
Crematorium Hoorn€ 1.44530
Crematorium Heerhugowaard€ 1.51030
Crematorium Alkmaar€ 1.52545
Crematorium Schagen€ 1.57530
Crematorium Purmerend€ 1.61560

Kwaliteit van de crematoria

Uitvaartland bekeek naast de prijzen ook de gemiddelde cijfers van de Google reviews van de 5 crematoria uit de kop van Noord-Holland. Hieruit bleek dat Crematorium Alkmaar en Purmerend de hoogste beoordelingen krijgen, met gemiddeld een 4,6 uit 5. Schagen en Hoorn krijgen de laagste beoordelingen met gemiddeld een 4,1.

Crematoria (crematie met gebruik aula)Google review
Crematorium Alkmaar4,6
Crematorium Purmerend4,6
Crematorium Heerhugowaard4,2
Crematorium Schagen4,1
Crematorium Hoorn4,1

Vergelijken erg lastig voor de consument

“Het vergelijken van de kosten voor een crematie was niet makkelijk. Er zijn veel variabelen waar men rekening mee moet houden bij het vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan de tijdsduur van het gebruik van de aula, zit er wel of geen gebruik van de koffiekamer in het tarief en komt er nog een toeslag bij voor de asbestemming”, aldus Leon Schouten. Met de crematoria vergelijker van Uitvaartland krijgt men direct een goed beeld van de prijsverschillen tussen crematoria in hun gemeente of provincie.

Technische crematie is nieuwe trend

Technische crematies worden steeds populairder. “Mensen willen liever het afscheid vieren bij een restaurant, voetbalkantine of kroeg in plaats van bij het crematorium. Hier brengen ze dan een toost uit op het leven van hun dierbare. In veel gevallen is dit ook veel goedkoper”, aldus Leon Schouten van Uitvaartland.

error: Content is protected !!