Alkmaar / Cultuur · 18 augustus 2023

Doe, beleef en bewonder in Alkmaar tijdens Open Monumentendag: speciale editie!

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het Open Monumentendag. Op zaterdag in Alkmaar, Oudorp en Koedijk en op zondag in de mooie dorpen van Schermer, Graft en De Rijp. Dit jaar kun je in het Open Monumentendagweekend bijna 90 monumenten van binnen bekijken. En er is weer van alles te beleven voor jong en oud. Daar beginnen we dit jaar al mee op zondag 3 september. Kun je alvast in de stemming komen… Bekijk hier het complete activiteitenoverzicht voor 2023.

Zaterdag 9 september 10.00 tot 17.00 uur, Alkmaar, Oudorp & Koedijk
Op zaterdag 9 september zijn er 58 monumenten open in Alkmaar, Oudorp en Koedijk. Dé kans om te zien hoe die prachtige gebouwen er van binnen uitzien. Bezoek eens een molen of loop binnen bij één van de hofjes. Bekijk één van de vele kerken (soms mét live orgelspel). Bezoek één van de pakhuizen en bezoek de glazenier die je laat zien hoe je glas-in-lood maakt. Sla vooral Oudorp niet over, de plek waar 450 jaar het Spaanse leger zijn tenten had opgeslagen. Daar is dit jaar extra veel te beleven!

Voor de kinderen op zaterdag
Ook dit jaar is het hoogkoor in de Grote Sint Laurenskerk weer helemaal ingericht voor de kinderen. Maak je eigen familiewapen of bouw mee aan de zestiende-eeuwse Friese poort. Stap met een VR bril de virtual reality wereld in van Alkmaarse monumenten. Ontmoet een echte Spaanse soldaat en ga op zoek naar het polsstokbriefje van 450 jaar geleden.

Bij Pakhuis De Koopman aan het Fnidsen kun je zelf een vracht omhoog hijsen, een toognagel schaven en water uit de put halen. In de kas van het IJkgebouw in het Victoriepark kun je bij de Boekfiets luisteren naar verhalen over wat er 450 jaar geleden gebeurde in Alkmaar. In het makerslab van Lectorium Rosicrucianum aan de Oudegracht kun je mandala’s maken. En bij molen De Gouden Engel in Koedijk ligt weer van alles voor je klaar om te kleuren en een molen te knutselen.

Zondag 10 september 11.00 tot 17.00 uur, Schermer, Graft & De Rijp
Op zondag 10 september zijn er 29 monumenten open in Schermer, Graft & De Rijp.
Maak een monumentale vaartocht vanuit De Rijp naar Graft en weer terug. Bezoek de prachtige monumenten in Graft en De Rijp. Bewonder de stoommachine en kom luisteren naar Rapsodie Gemaal De Rijp in het 150-jaar oude voormalige stoomgemaal Eilandspolder. Bezoek het Raadhuis in Grootschermer en de kerkjes in Noordeinde, Zuidschermer en Stompetoren. En maak een tochtje langs de molens in de Schermer. En vergeet vooral niet het mooie Schermerhorn dat dit weekend in sprookjessfeer verkeert!

Voor de kinderen op zondag

De Rijp
Volg het weesmeisje Lien in een speurtocht door museum In ’t Houten Huis dat vroeger een weeshuis was. Doe mee met de workshop tekenen bij kunstenares Astrid Hakkert van de tentoonstelling ‘Dieren en andere mensen’ in museum Jan Boon.

Schermerhorn
Kom naar de Grote Kerk van Schermerhorn voor een puzzeltocht, het maken van monumentale reuzenpuzzels en het tekenen van zerken en kerkramen. Leer hoepelen zoals ze dat vroeger deden, bij het Kleinste Huisje van Schermerhorn (dit weekend in sprookjessfeer!). En kom kegelen in het Noorderpolderhuis.

Klik hier voor meer activiteiten.

error: Content is protected !!