Alkmaar · 18 maart 2024

Energieroute Noord-Holland: straks zonnepanelen bij rotonde Kooimeer

Het Rijk, de provincie Noord-Holland en gemeenten in Noord-Holland onderzochten de mogelijkheden voor zonne-energie langs snelwegen in Noord-Holland. Het resultaat is een plan (Energieroute Noord-Holland) met omschrijvingen van plekken waar zonne-energie kan worden opgewekt. Voor Alkmaar is dat de zuidelijke strook van de A9 bij rotonde Kooimeer.

De projectpartners starten nu officieel de planfase met het ondertekenen van het samenwerkingscontract. De planfase bestaat uit een provinciaal bestemmingsplan en het doen van uitgebreide onderzoeken, zoals natuur-, bodem-, en geluidsonderzoek. Tijdens de planfase kunnen geïnteresseerden ook reageren op de plannen. De planfase is waarschijnlijk halverwege 2025 afgerond.

In het plan komen in Alkmaar de zonnepanelen op de helling aan de zuidkant van de A9 bij rotonde Kooimeer, richting bedrijventerrein Boekelermeer. De panelen worden zo geplaatst dat autorijders vanaf de weg over de panelen heen kijken en dus niet afgeleid raken. De zonnepanelen komen op een slimme plek, zonder nadelige gevolgen voor de omgeving en het bedrijventerrein. Het open landschap van de Kooimeer blijft bewaard.

error: Content is protected !!