Alkmaar / Sport · 27 mei 2024

FC Kopenhagen wint eerste Kolping International Cup

OUDORP/ALKMAAR – FC Kopenhagen is de winnaar van de Kolping International Cup. De Deense talenten (onder 15) waren in de finale van de eerste editie van het internationale toernooi met 3-0 te sterk voor Sparta Rotterdam. AZ eindigde als derde. In de strijd om het brons wonnen de Alkmaarders na strafschoppen van sc Heerenveen.

FC Kopenhagen wint Kolping International Cup
FC Kopenhagen wint Kolping International Cup (Foto: aangeleverd)

Het toernooi kreeg de eindstrijd die het verdiende. FC Kopenhagen en Sparta Rotterdam lieten op zaterdag en zondag een uitstekende indruk achter. In de eerste helft van de finale was Sparta de betere ploeg, maar de Rotterdammers wisten dit overwicht niet in doelpunten uit te drukken. Na rust deed FC Kopenhagen dat wel. In korte tijd scoorden de Denen maar liefst drie keer.

Uitblinker Elvin Mehicic nam twee (schitterende) treffers voor zijn rekening. Het derde Deense doelpunt kwam op naam van Jamil El-Rami. El-Rami kwam daarmee op vier treffers. Een shoot-out met sc Heerenveen-aanvaller Jerayno Schaken moest uiteindelijk de topscorer van het toernooi bepalen. De Friese vleugelaar bleek het meest koelbloedig en schoot vier keer raak.

Beste speler

Nummer drie AZ ging niet met lege handen naar huis. Namens de Alkmaarse club werd Jahmael Ampofo uitgeroepen tot speler van het toernooi. De beste doelman droeg het shirt van Breidablik: Axel Marcel Czernik. De club uit IJsland, gesteund door ruim dertig supporters, sloot het toernooi in Oudorp af als vijfde, voor Schalke 04 en de talenten van Kolping Boys (o16).

De terugkeer van internationaal topvoetbal in Oudorp was een warme. Op de vrijdagavond werd volop geoefend tussen de jeugd van Kolping Boys en talenten van AZ. Daarna verplaatste de opening zich naar het clubgebouw waar sponsors, vrijwilligers en geïnteresseerden een presentatie van Paul Brandenburg (hoofd jeugdopleiding AZ) bijwoonden.

Zaterdag werd het toernooi geopend met een gezamenlijke opkomst van alle deelnemende teams. De Alkmaarse wethouder Jasper Nieuwenhuizen heette voetballers en voetbalfans welkom op het toernooi. Nadat Richard Nan van hoofdsponsor Hotel Zuiderduin en toernooivoorzitter Sijbrand Noome de aftrap verrichtten, ging de bal rollen op de Nollen.

Kampioenschap en penaltybokaal

De zaterdag werd afgesloten met een nieuwe serie oefenwedstrijden tussen Kolping Boys en AZ. Het feestje verplaatste zich later naar het clubgebouw, waar onder livemuziek gespannen de uitslag van het kampioensduel van Kolping Boys 1 in Amsterdam werd afgewacht. De 1-4 zege van de Oudorpers op AGB betekende ‘de dubbel’. Dit werd samen met de spelers uitbundig gevierd bij terugkomst.

Zowel zaterdag als zondag was het een drukte van belang op sportcomplex De Nollen, waar een horecaplein was ingericht en talloze vrijwilligers voor een strak georganiseerd evenement zorgden. Penaltybokalen op het hoofdveld voor de jongste Kolping-jongens en -meiden, volop vermaak en een uitstekende sfeer maakten de eerste editie tot een groot succes. Of zoals Sparta Rotterdam en AZ een voorschot namen: ‘Tot volgend jaar’.

error: Content is protected !!