Alkmaar · 1 maart 2024

Geen wegwerpbekers meer: herbruikbare statiegeldbekers op Koningsdag 2024

Sinds 1 januari dit jaar geldt er nieuwe landelijke regelgeving voor wegwerpplastic. Het betekent onder andere dat bij evenementen geen plastic wegwerpbekers meer mogen worden gebruikt. Een herbruikbaar alternatief óf 75% hoogwaardige recycling (van PET- of rPET-plastic) is verplicht. Daarom gaan gemeente, horeca en organisatoren dit jaar over op herbruikbare statiegeldbekers.

Van wegwerp naar herbruikbaar

Na grote evenementen belanden er vaak veel plastic wegwerpbekers op straat en in de grachten. Dat is slecht voor het milieu en tast het straatbeeld aan. Uit ervaring blijkt bovendien dat het inzamelen en recyclen van wegwerpbekers niet gemakkelijk is. Een herbruikbare statiegeldbeker is hiervoor een effectieve oplossing. Het is een belangrijke stap richting circulariteit, en maakt Alkmaar tot één van de koplopers in Nederland.

Koningsdag 2024

Op Koningsnacht en -dag 2024 worden de herbruikbare bekers voor het eerst geïntroduceerd. Bezoekers kopen bij aankomst zo’n beker voor een vast bedrag. Daarin kunnen vervolgens meerdere drankjes worden geschonken. Na afloop kan de bezoeker de beker weer inleveren om (een deel van) het bedrag terug te krijgen. Dat kan bij alle deelnemende horeca. Omdat de bekers meerdere keren worden gebruikt, en grotendeels ook weer worden ingeleverd, ontstaat er aanzienlijk minder zwerfplastic op straat.

Overstap voor ondernemers

Voor de meeste horecaondernemers is de herbruikbare statiegeldbeker nieuw. Voor meer informatie kunnen zij terecht op deze pagina.

Vanaf Koningsdag 2024 zijn houders van evenementenvergunningen verplicht om herbruikbare statiegeldbekers te gebruiken. Andere ondernemers mogen er nog voor kiezen om single use plastic bekers te gebruiken, maar moeten er dan wel voor zorgen dat minstens 75% weer wordt ingezameld en hoogwaardig wordt gerecycled.

Hoe meer ondernemers gebruikmaken van de herbruikbare bekers, hoe minder plastic op straat belandt, en hoe makkelijker het wordt voor horeca en bezoekers om duurzaam feest te vieren. Deelnemende ondernemers krijgen korting op de bekers als zij die tussen 1 maart en 12 april bestellen.

error: Content is protected !!