Alkmaar · 18 april 2024

Gezocht: 20 gezinnen die aan de slag willen met wasbare luiers

Jonge ouders kunnen in juni en juli kennis en ervaring opdoen met het gebruik van wasbare luiers. De gemeente Alkmaar biedt 20 jonge gezinnen de mogelijkheid gratis deel te nemen aan een programma met begeleiding door luiercoaches. Ook organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten.

Wegwerpluiers tot wel 10% van het restafval

Tot een kind zindelijk is, gebruikt het gemiddeld 5.500 wegwerpluiers. Maar liefst 8 tot 10 % van het restafval is luierafval. Dit komt neer op 25 kilo per kind per maand. Daarom moedigt gemeente Alkmaar het gebruik van wasbare luiers en het eerder zindelijk worden aan.

Duurzaam, schoon en goedkoper alternatief

Wasbare luiers zijn duurzamer dan wegwerpluiers. De productie van wegwerpluiers kost veel water, energie en grondstoffen. De wasbare broekjes en biologisch afbreekbare inlegvelletjes zijn bovendien goedkoper dan de wegwerpvariant. Zelfs als je de kosten voor wassen meerekent. Uiteindelijk is een gezin per kind gemiddeld 500 euro voordeliger uit met wasbare luiers.

Vervolg na een succesvolle proef

In het najaar van 2023 organiseerde de gemeente Alkmaar een eerste proef met een begeleid programma. Na deze proef gaf 90% van de gezinnen aan dat ze wasbare luiers wilden blijven gebruiken. In 2024 biedt de gemeente Alkmaar 2 keer een begeleid programma aan. Het eerste programma is in juni en juli, het tweede in oktober en november. Beide keren kunnen 20 gezinnen met baby’s en kinderen tot 1,5 jaar oud gratis deelnemen.

Over het programma

Het programma bestaat uit 3 bijeenkomsten en persoonlijke begeleiding. Deelnemers krijgen tijdens de eerste bijeenkomst op woensdag 5 juni een startpakket met wasbare luiers en handige accessoires. Op woensdag 26 juni is er een online bijeenkomst en op woensdag 17 juli is de afsluiting van het programma. Tijdens en tussen de bijeenkomsten begeleiden luiercoaches van de Branchevereniging Wasbare Luiers de gezinnen met hun vragen. Ouders die meedoen zijn verplicht aan alle bijeenkomsten deel te nemen. Aanmelden kan via alkmaar.nl/wasbareluiers.

Extra informatiebijeenkomsten

Voor ouders die meer willen weten over wasbare luiers of eerder zindelijk worden organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten op woensdag 15 mei, woensdag 3 juli en woensdag 25 september. Ook hiervoor kunnen ouders zich aanmelden via alkmaar.nl/wasbareluiers.

Ook voor zorgprofessionals

Voor de startbijeenkomst worden ook zorgprofessionals uitgenodigd. Kraamverzorgers, verloskundigen, medewerkers van het CJG en kinderdagverblijven worden meegenomen in de introductie van wasbare luiers in de gemeente. Samen gaan we ervoor zorgen dat er steeds minder wegwerpluiers gebruikt worden, en dat het steeds normaler wordt om een wasbare luier te gebruiken. Zorgprofessionals worden ook aangemoedigd het eerder zindelijk worden te stimuleren.

error: Content is protected !!