Grote Raam in kerk Alkmaar onthuld
Het is zover! Na jaren van voorbereiding is op 6 oktober een indrukwekkend nieuw kunstwerk aan de Grote Kerk van Alkmaar toegevoegd; Het Licht van de Vrijheid: eenheid in verscheidenheid.
Een glas-in-loodraam van 23 meter hoog en 6 meter breed, gemaakt door de internationaal bekende kunstenaar Fiona Tan ter gelegenheid van de viering van 450 jaar Alkmaars Ontzet. Het raam is in besloten kring, vanwege het maximum aantal bezoekers in de kerk, op 6 oktober onthuld.
De onthulling werd verricht door wethouder Anjo van de Ven, na een inleiding van directeur Patrick Van Mil van het Stedelijk Museum Alkmaar en Gerjon Rooker, voorzitter Stichting Het Grote Raam.
Het ontwerp van het Grote Raam – thema Het Licht van de Vrijheid – is van de Amsterdamse (video)kunstenaar Fiona Tan. Zij kreeg de opdracht ter gelegenheid van de viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet. Inspiratiebronnen van de kunstenaar waren de kerk (1518) zelf en herinneringen uit haar kindertijd, toen zij met een caleidoscoop speelde die ze van haar oom had gekregen. Die had er glasscherven uit de kathedraal van Reims in verwerkt.
Tan: “Mijn ontwerp is te vergelijken met een lange filmstrip, een animatiefilm. Met animatiesoftware ontwikkelde ik een reeks abstracte ontwerpen waarin subtiele veranderingen in vorm, lijn en kleur zijn verwerkt. Elk paneel is uniek en toch vormen ze samen een geheel”.
Creatieve sponsorprojecten
Met de afronding van het ambitieuze herstelproject is volgens voorzitter Gerjon Rooker van de Stichting Het Grote Raam een reis voltooid die indertijd samen met de initiatiefnemers is ondernomen.
Menigmaal klonk gaandeweg het traject de verzuchting: Waar zijn we aan begonnen? Maar met vertrouwen in de afloop, gingen ‘de reizigers’ door. Het leidde tot creatieve sponsoracties als Verborgen Verhalen en De Klim naar het Grote Raam.
Een bijzondere manier van crowdfunding was ook Schenk een glastegel. Ruim 3.000 inwoners van Alkmaar en Buitenpoorters kochten een tegel voor 25 euro. Zo heeft de lokale gemeenschap er samen met sponsoren en partners voor gezorgd dat het Grote Raam – totale kosten ruim een miljoen euro – er kon komen.
Tweehonderdveertien panelen
De ambachtelijke uitvoering van het glas-in-loodraam was in handen van Derix Glasstudio’s uit Duitsland en Pronk Bouw uit Warmenhuizen, gesteund door medewerkers van de kerk. Tweehonderdveertien panelen werden gemonteerd, ruim 40.000 stukjes glas geplaatst.
Kenmerkend voor het ontwerp is dat kijkend van beneden naar boven steeds kleine veranderingen optreden in kleur en samenstelling van het glas. Aldus is het Grote Raam een waar eerbetoon aan het verleden en een symbool van verbondenheid en vrijheid voor komende generaties
Tentoonstelling
Over de totstandkoming van het glaskunstwerk in de Grote Kerk is in het Stedelijk Museum Alkmaar tot en met 3 maart 2024 de tentoonstelling Raamwerk te zien. Kunstenaar Fiona Tan neemt de bezoeker mee in haar proces en toont schetsen en schilderijen over wat haar inspireerde. De proefstukken van het glas-in-loodraam zijn van dichtbij te bekijken. Ook draait een video-installatie die niet eerder in Nederland te zien was. Bezoek na Raamwerk in de Grote Kerk Het Grote Raam, op steenworpafstand van het museum.